Съдебният процес срещу 20 саудитци, обвинени в убийството на журналиста

...
Съдебният процес срещу 20 саудитци, обвинени в убийството на журналиста
Коментари Харесай

Съдебният процес в Турция за убийството на Кашоги започна

Съдебният развой против 20 саудитци, упрекнати в убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година, в това число двама някогашни помощници на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, стартира през днешния ден (3 юли) в Истанбул, съобщи БГНЕС, по информация на Агенция Франс Прес.
Хашоги, 59-годишен критик на Рияд, който пишеше за The Washington Post, беше погубен, откакто влезе в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 година, с цел да получи документи за сватбата си с турската си избраница.
Турските прокурори упрекват заместник-шефа по разузнаването на Саудитска Арабия Ахмед ал-Асири и медийния крал Сауд ал Кахтани, че са ръководели интервенцията и са издали заповеди за убийството на саудитски екип.
Осемнадесет други обвинени - в това число оперативният шпионин Махер Мутреб, който постоянно пътувал с престолонаследника на задгранични обиколки - също бяха упрекнати в " съзнателно и чудовищно ликвидиране посредством изтезание ". Те са изправени пред пожизнен затвор, в случай че бъдат наказани.
Агнес Каламард, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за извънсъдебни или случайни изтезания, също участва на процеса. Ясин Актай, непосредствен другар на Хашоги и консултант на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, също е в правосъдната зала.
Годеницата на журналиста съобщи, че се надява процесът да обясни местонахождението на тялото на Джамал, доказателствата против убийците и доказателствата за тези, които стоят зад злокобното ликвидиране. " Няма да помилваме убийците, нито тези, които са наредили убийството ", сподели тя.
Хашоги - непосредствен до саудитското кралско семейство, само че негов критик - беше погубен и разчленен в консулството на кралството - случай, който орони репутацията на престолонаследника Мохамед. Останките му в никакъв случай не бяха открити.
Преди убийството си, Хашоги подлагаше на критика престолонаследника в голям брой публикации в The Washington Post и живееше в заточение от към година, опасявайки се, че ще бъде арестуван, в случай че се върне в Саудитска Арабия като част от по-широка принуда против писатели, деятели и критици.
След мощен интернационален и турски напън, кралството в последна сметка призна, че Кашоги е бил погубен от саудитски сътрудници в интервенция, ръководена от двама от висшите помощници на престолонаследника, които от този момент са отстранени от постовете си. Кралството отхвърля престолонаследника да е знаел за интервенцията. Критиците му обаче показват отчети от разузнаването на Съединени американски щати, които настояват, че интервенция като тази не би могла да се случи без негово познание.
Съдебният развой в Саудитска Арабия завърши през декември с петима неназовани лица, наказани на гибел.
Бившите помощници на престолонаследника Асири и Кахтани бяха оневинени.
Синовете на Хашоги споделиха, че са дали прошка на убийците му през май тази година, което се чака да разреши на държавното управление да помилва петимата наказани на гибел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР