Съдържание:Класификация на вината според съдържанието на захарКога се налага да

...
Коментари Харесай

Кога се слага захар на виното и защо?

Съдържание:

Класификация на виновността съгласно наличието на захарКога се постанова да се прибавя захар във винотоКак се усилва захарността на мъсттаКак се понижава захарността на мъстта  Вино в бъчви

Когато преглеждаме захарното наличие в етикета на виното, не можем сигурно да определим какъв усет ще има то. Причината е, че възприемането на усета на напитката зависи от още доста фактори: киселинност, мощ, мирис, както и от храната, с която се употребява.

Класификация на виновността съгласно наличието на захар

Според наличието на захарта в него, виното се класифицира като изсъхнало, полусухо, полусладко, сладко вино. Всяко от тях зависи от концентрацията на захар в него.

Като разяснение е нужно да се каже, че по време на ферментацията дрождите трансформират захарта, съдържаща се в гроздето, в алкохол. По този метод гроздовият сок се трансформира във вино. Така че най-важните съставни елементи на мъстта/суровината за приемане на вино, гроздова каша/ са захарите и киселините. Те постановат да се поставят добавки във виното.

Кога се постанова да се прибавя захар във виното

Когато захарта е малко, а киселините са повече, виното се получава едва алкохолно, само че с доста киселини. Ако пък захарите са доста, а киселинността е слаба, виното е с висок алкохолен градус, парливо на усет, само че му липсва прохлада.

Метеорологичните условия от време на време пречат да се добие грозде с подобаващи качества. Тогава лозарите поставят добавки, с цел да поправят в мечтаната посока състава на мъстта, а оттова усета на виното. Може да се усъвършенства единствено мъстта, не и към този момент готовото вино.

Как се усилва захарността на мъстта

Най-често винопроизводителите у нас поправят захарното наличие, изключително при недобре узряло грозде.

За задачата се дефинира захарността на мъстта. Прави се с уред-захаромер. За алено вино с положително качество е нужно захарността да е най-малко 19 %, за бялото вино- 18 %. Където не доближава се прибавя за всеки % по-малко по 1 кг захар на всеки 100 литра отплата.

Необходимото количество захар се прибавя като то се разтваря първоначално в малко отплата и се загрява леко, а по-късно се прибавя гроздовата каша преди да настъпи бурната ферментация.

Как се понижава захарността на мъстта

Това се постанова доста рядко да се прави и най-често става с разреждане с друга отплата, която е по-бедна на захари и по-богата на киселини. Това усъвършенства нейната киселинност. А киселините вършат виното свежо, по-интензивно на цвят, с по-фин усет и мирис.

Виж също по какъв начин да предпазим виното от вкисване, защо са потребни винените дрожди и по какъв начин се избистря виното.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР