Съд в Киев осъди на доживотен затвор пленения руски сержант

...
Съд в Киев осъди на доживотен затвор пленения руски сержант
Коментари Харесай

Осъдиха на доживотен затвор руски войник в Киев

Съд в Киев осъди на пожизнен затвор пленения съветски сержант Вадим Шишимарин, упрекнат в убийството на граждански в Сумска област. Това е първият съветски боец, който застана пред украински съд от началото на нашествието.

Обявяването на присъдата лиши по-малко от час. Съдията призна Шишимарин за отговорен и го осъди на пожизнен затвор, съобщи сътрудник на Би Би Си от съда. Сержантът беше съден за " Нарушение на законите и обичаите на войната " (алинея 2 на член 438 от Наказателния кодекс на Украйна).

21-годишният Шишимарин е първият съветски боец, изправен пред съда по обвинявания във военни закононарушения след нашествието в Украйна. Шишимарин беше упрекнат в убийството на Александър Шелипов, 62-годишен гражданин на село Чупаховка. Още на първото правосъдно съвещание. Процесът лиши единствено седмица.

Събитията, които са се разиграли на 28 февруари, съгласно обвиняването, са се развили по следния метод: близо до село Гринченково украинските военни са разрушили конвоя, в който е бил Шишимарин, след което той и още четирима съветски военни са взели колата на граждански и са потеглили към границата.

По пътя са видели Шелипов да приказва по телефона, а боен на име Пуфаков е наредил на Шишимарин да убие индивида, с цел да не осведоми украинските бойци за тях .

Шишимарин е създал няколко изстрела по него с автомат , Шелипов е починал от огнестрелна рана в главата на десетки метра от къщата си.

Още след убийството на Шелипов колата с Шишимарин е попаднала под обстрел и скоро той и още трима военнослужещи са решили да се предадат.

Защитникът на Шишимарин Виктор Овсяников настоя в съда, че сержантът се е поддал на натиска на две лица, които счита за свои командири и е спазил условията на наредбите на съветските въоръжени сили. Според юриста 21-годишният боен е извършил заповедта официално, надявайки се да не уцели индивида.

Според описа на самия Шишимарин, той чул заповедта на прапорщика (руски сержантски чин-бел.ред.), той се е поколебал и не е стрелял. Тогава към него се доближил различен боен ( " незнаен " ), който почнал да крещи и да упорства Шишимарин да стреля, тъй като в противоположен случай щели да бъдат в заплаха.

" Не желаех да го умъртвявам. Стрелях, с цел да ме оставят намира ", сподели Шишимарин в съда.

В късата си последна дума той се извини на вдовицата на Шелипов и сподели, че не е желал да убива брачна половинка й. " Искрено се разкайвам за това, което направих. В този миг бях нервозен, имаше бойни дейности и не желаех да умъртвявам, само че се случи... Впоследствие разбрах, че е по-добре да се предам ", сподели той.

Вдовицата на убития Катерина Шелипова съобщи в съда, че желае Шишимарин да бъде наказан на пожизнен затвор , като посочи, че няма да възрази против размяната му за украински бойци от " Азовстал ".

Шишимарин, родом от град Усть-Илимск, Иркутска област, служи като лидер на отряд в 4-та танкова Кантемировска дивизия, Московска област.

Руското министерство на защитата не разяснява обстановката с Шишимарин. Кремъл се базира на липса на информация.

" Разбира се, ние сме загрижени за ориста на нашия жител ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков малко преди прочитъането на присъдата. " За страдание не сме в положение да защитим неговите ползи на място ".
 Съденият за военни закононарушения съветски боец помоли за амнистия
Съденият за военни закононарушения съветски боец помоли за амнистия

21-годишният мъж може да получи пожизнен затвор за убийството на граждански

Украйна упрекна Русия в осъществяване на военни закононарушения изключително в предградията на Киев, където след изтеглянето на съветските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и също смятат убийствата на тези цивилни за военни закононарушения и. За тях обаче могат да бъдат упрекнати съответни причинители и се смята, че ще бъде доста мъчно и доста малко евентуално .

По-рано денем, че пленените бойци от " Азовстал " ще бъдат изпваени пред " боен арбитражен съд ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР