Събранието на академиците при Българската академия на науките (БАН) избра

...
Събранието на академиците при Българската академия на науките (БАН) избра
Коментари Харесай

Събранието на академиците на БАН избра чуждестранен член на Академията

Събранието на учените при Българската академия на науките (БАН) избра за задграничен член на Българска академия на науките проф. Константинос Георгиу Нихоритис от Гърция. Това оповестиха от Българска академия на науките на своята интернет страница.

Нихоритис е бележит гръцки старобългарист и богослов с многочислени изявления върху българската културна история и връзките й с Атон. Последователно приключва Атонската духовна академия (1976 г.) и Софийската духовна академия (1981 г.). В момента е професор във Факултета по славистика, балканистика и ориенталистика в Македонския университет в Солун.

По време на съвещанието си Събранието на учените (СА) избра и двама български учени за асоциирани членове на Събранието на учените и член-кореспондентите (САЧК) - проф. Иван Костов и проф. Димитър Съсълов.

Проф. Иван Костов е роден на 5 февруари 1953 година във Видин, приключил атомна физика в Софийския университет (1975 г.), защищава дисертация в Московския университет (при проф. А. А. Мигдал) през 1982 година Автор е на 100 публикации, представени над 5940 пъти; у нас, в лабораторията " Теория на обикновените частици " към Института по нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика при Българска академия на науките (ИЯИЯЕ-БАН) написа пионерска публикация Critical Properties of Triangulated Planar Random Surfaces (1985 година, представена над 740 пъти). От 1990 година е на непрекъсната работа в ЦНРС, Сакле, Франция. Носител на премията Grand Prix Servant de l`Academie des Sciences (2007 г.), асоцииран професор в ЦЕРН, Женева (1997-1998 г.) и в Юкава Институт, Киото (2000-2001 г.), гостуващ професор в Institute for Advanced Study (Princeton), Rutgers University, Santa Barbara, Stony Brook, Tokyo, в Триест, в Бразилия, в Китай. Той поддържа тесни научни връзки и с сътрудниците си в България.

Проф. Димитър Съсълов е роден на 15 август 1961 година в Несебър. Научните му ползи са свързани с проучвания на атмосферите и вътрешните пластове на звездите и планетите, а също с образуването на първите атоми на хелия и водорода във Вселената. Едно от най-значимите му достижения е откриването на екзопланети, сходни на Земята. Проф. Съсълов е един от водещите откриватели в екипа на галактическия телескоп Kepler и в нейното продължение, галактическия телескоп TESS. Проф. Съсълов е създател на над 700 научни изявления (включително в Science и Nature), представени над 40 000 пъти. Неговият h-индекс е 89.

За асоциирани членове на Събранието на учените и член-кореспондентите на Българска академия на науките се избират български учени или създатели на изкуствата, които работят и живеят непрекъснато в чужбина. Асоциираният член на САЧК способства за издигането на интернационалната популярност и престижност на Българска академия на науките, на науката и изкуството в България, както и спомага за интеграцията на млади български учени или създатели на изкуствата в интернационалната научна и културна общественост. /ИРС
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР