Съботните изявления на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов как Промяната

...
Съботните изявления на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов как Промяната
Коментари Харесай

В Неохим няма уволнени - И ГИТ хвана Бойко Борисов в лъжа -

Съботните изказвания на водача на ГЕРБ Бойко Борисов по какъв начин " Промяната " съсипвала торовите фабрики и по какъв начин заради вече някогашните управляващи сега се налагали масови уволнения и прекъсване на торовия цех " Неохим " -Димитровград, се оказаха неистина.

През уикенда някогашният трижди министър председател излъчи обичайния си лайв стрийм си по позавехналия тв канал Севда ТВ от това дружество, което е благосъстоятелност на негов претендент народен представител и деятел в Хасковска област.

Оказва се, че Главна ревизия по труда незабавно се е самосезирала във връзка думите на Борисов за всеобщите уволнения и инспекторите ѝ незабавно са отишли на инспекция в предприятието, обезпокоени за трудовите права на служащите.

Инспектори по труда от дирекция „ Инспекция по труда “ - Хасково решили да видят дали заводът спазване на трудовото законодателство при прекратяването на трудовите правни отношения и дали са налични условия за всеобщи уволнения според Кодекса на труда.

Какво са открили инспекторите?

На малко - " Неохим " не уволнява служащи!

" При инспекцията се откри, че част от прекратените трудови контракти са на съображение добито и упражнено право на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Друга част от служащите с прекъснати трудови правни отношения са работили на срочни контракти с изискване за довеждане докрай на избрана работа. Има единствено два случая на прекъснати трудови контракти въз основа на взаимно единодушие, изразено документално сред страните. Нито едно от основанията не е обвързвано с процедурата за всеобщи уволнения ", декларират от ГИТ.

Контролните органи на Главна ревизия по труда са открили, че са изплатени всички трудови хонорари на служащите и чиновниците до м. юни в това число. Предстои изплащането на заплатите за м. юли, като срокът за това е 25 август 2022 година

Оказва се и, че също толкоз погрешно е и изказванието на Бойко Борисов, че Неохим затваря не поради " Промяанта ", а поради авансово разгласен годишен планов ремонт, какъвто се прави обичайно през лятото.

Лидерът на Зелено Движение, част от Демократична България, Владислав Панев пък извади финансовите резултати на " оплакваното " от Борисов дружество на съпартиеца си. От тях се вижда, че сдружението единствено за половин година е осъществило 75 000 000 лв. облага!

" Ето какво написа в доклада на Неохим, оповестен на 25 юли (преди 3 седмици). " Характерно за индустриалния развой на компанията е неговата непрекъснатост в границите на 6-9 месеца. През останалото време инсталациите подлежат на настоящ ремонт ".

Тоест, всеки е наясно, че сдружението затваря през лятото за ремонт и това в никакъв случай не е било вест. Само този път предизборно, от устата на Бойко " аз в никакъв случай не неистина " Борисов. За да се снима със притежателя на завода, претендент за народен представител на ГЕРБ. И да оплаква ориста му, при 75 млн. лв. облага за шестмесечието на тази година.

Да, проблем с природния газ има, само че съперника Агрополихим сподели, че с навременни вложения може да продължи да печели и в тази обстановка. През терминала за амоняк той си обезпечи самостоятелност от прищявките на монополиста Газпром. А ролята на страната би трябвало да бъде да сътвори задоволително благоприятни условия, тъй че да обезпечи доставките, без значение от този или оня. Работа на частните сдружения пък е да бъдат конкурентни на пазарните условия. Понякога конюнктурата е против тях, случва се. Но то по тази причина са облагите от 75 млн. лв.. Бели пари за черни дни ", написа Панев във фейсбук профила си.

На изказванията на Бойко Борисов реагира и шефът на Агрополихим Филип Ромбаут, който упрекна някогашния министър председател в тежък популизъм.

Ето какво написа известният предприемач във фейсбук профила си:

Начинът, по който някои мениджъри на избрани " одобрени компании " и високопоставени политици имат селективна памет, с цел да се поберат в техния роман, първоначално е доста смешен за хората, които схващат опита за операция... Но идва миг, в който границата на благоприличието се минава. Сега е един от тези моменти:

" Неохим ", другата компания за торове в България, направи 75 млн. лева през първите 6 месеца основно тъй като " Булгаргаз " реши да субсидира цялата българска промишленост, като им разреши да купуват газ на контролирани от " Булгаргаз " цени, вместо да запазят доста евтиния азерски газ за зимата, тъй че хората да не бъдат изправени пред високи сметки. Сега всички ще заплащат за огромните облаги на някои компании, които няма да отидат при чиновниците...

Потребяващата газ промишленост в България към момента лицемерно викаше за помощ през първите 7 месеца на годината, макар че газът в България беше доста по-евтин от този в Европейски Съюз и макар че години наред другите асоциации на работодателите упорстваха за свободен пазар, пазарни цени и така нататък Нищо положително не можеше да излезе нито от " Булгаргаз ", нито от " Булгартрансгаз ". Цяла Европа е купувала газ на пазарни цени, само че не и България.

Но в този момент азерският доста на ниска цена газ свърши и цените в България се изравняват с Европа, само че към момента не са там... и това е предизвестие.

" Неохим " реши да направи огромно известие предходната седмица, че затваря " поради високата цена на газа ". А това прекъсване беше планувано в края на предходната година, когато подадоха поръчките си за потреблението на газ към " Булгаргаз ". Всъщност всяка година те затварят през лятото. И евентуално са " уволнили " хора от по-нископлатените, на които по този начин или другояче не заплащат доста.

Бойко Борисов се появи в " Неохим " през уикенда, с цел да плаче уауууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу... и това за мен е прекомерно.

За 10 години той, Теменужка и сие не съумяха да построят 80 км газова връзка с Гърция, само че прокараха през цяла България над 400 км тръба за извънредни доставки на " Газпром " за Сърбия и по-нататък и в това време оставиха 1.4 милиарда $ отплата от " Газпром " на масата.

Какво направиха те, с цел да не се случи гръцкият интерконектор? Когато желаеха да получат позволение да минат през моите полета за 400-километровия водопровод (на " Турски поток " през България - бел ред.), получихме няколко телефонни позвънявания " да не възразяваме и да спомагаме ".

Именно тъй като гръцкият интерконектор не беше приключен в точния момент, България загуби 1 милиарда куб.м азерски газ, който евентуално беше с към 100 $ по-евтин от настоящите цени. Това са доста пропилени милиони и поради какво?

Всъщност актуалната газова рецесия просто демонстрира, че някои промишлености нямат средносрочно или дълготрайно бъдеще по простата причина, че светът се промени по-бързо от тях самите. Ние, в " Агрополихим ", го разбрахме преди 15 години. Някои компании просто няма да оцелеят, в случай че вършат същото както преди 60 години, изключително в случай че се пробват да го създадат с съвсем същото съоръжение. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономично и несъмнено не може да се конкурира с производството му там, където има на ниска цена газ.

Г-н Борисов (Бойко Борисов - бел. ред.) споделя, че " смяната убива България ". Напротив, неналичието на смяна убива. И в случай че господин Борисов желае да пристигна в " Агрополихим ", ние на драго сърце ще му разбираем няколко неща, които би трябвало да се трансформират и въобще не са се трансформирали за последните 25 години, откогато аз съм тук. Но пък за 10-те години на неговия мандат не сме видели нито един министър да ни посети и може би и това е знак.

Големите компании би трябвало да купуват газ от пазара. Ето по какъв начин действа Европа. Беше огромна неточност да се прахосва евтиният азерски газ за огромните газови компании. Регулираните цени, т.е. цените от " Булгаргаз ", не са за по-голямата промишленост.

" Агрополихим " се оправя изцяло добре. Ние сме съвсем самостоятелни от газа. Имаме последните части от пъзела и можем да бъдем изцяло освободени от газ до края на тази година, в случай че единствено бюрокрацията и ненужните бюрократични процедури бъдат понижени до най-малко. Продължаваме да наемаме чиновници и имаме проекти за разширение на стойност 250 млн. евро. Ние ще удвоим нашия потенциал през идващите пет години. Пет години поради процедурите, а не поради яснотата какво желаеме да вършим. Да, наподобява доста дълго. Ще изградим заводи, които ще устоят тестването на времето и жестоката конкуренция през идващите 20 години.

Нашето мото е: печелете, споделяйте и се забавлявайте. Увеличихме заплатите по отношение на предходната година сред 20 и 30%. Да! Да се знае! Защо? Защото можем и всички го заслужаваме. Най-нископлатеният чиновник в " Агрополихим " получава междинната заплата за страната.

Коя компания защитавате, господа политици, и по каква причина?

Освен реакция от страна на ГИТ на думите на водача на ГЕРБ е изцяло разумно да последва такава и от страна на Комисията за финансов контрол. Причината е, че " Неохим " е борсово търгувана компания и изказвания за " банкрут " на дружество в цветущо финансово положение попадат в хипотезата за пазарна операция.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР