Събитията в сектор Култура и развлечение у нас са поскъпнали

...
Събитията в сектор Култура и развлечение у нас са поскъпнали
Коментари Харесай

Културните събития са поскъпнали най-много през последните месеци

Събитията в бранш " Култура и забавление " у нас са поскъпнали най-вече през последните месеци, демонстрират данните на Националната статистика. В същото време се чака растеж в цените на билетите при започване на идния сезон.

Най-голямото повишаване - от 8.5% - Националният статистически институт регистрира при културата и развлечението. Но, когато погледнем по-внимателно по какъв начин тъкмо е изчислено това, виждаме че с изключение на представленията, в тази група попадат снимачната техника, която употребяваме в свободното ни време, парите, които храчим за занимание като градинарството и даже за домашните ни любимци. Тук попадат и самолетните билети. Това ненапълно изяснява данните, макар че съвсем всички цени на билетите са си същите.

Христина Станева, зам.-директор на Националната опера и балет сподели: Цените на билетите са непокътнати от най-ниския и най-високия ценови диапазон като вътрешно - при междинната цена на билетите се съобразяваме с това каква е постановката - дали е премиера, дали имаме гостуващи реализатори и по този метод съумяваме да покрием разноските.

Кръстю Кръстев, шеф на Драматичен спектакъл " Николай Масалитинов " Пловдив сподели: Колкото по-добър е продуктът, толкоз по-дълго време устоя. Издържа ли дълго време на сцената, значи той по някакъв метод се самоизплаща и остават средства за основаване на идващия артикул.

Заради инфлацията обаче от идващия сезон би трябвало да се готвим за нарастване. Творците не обичат да приказват за пари, когато стане дума за изкуство, само че те са доста значима част от тематиката за достъпа до просвета.

За най-бедните или 20% от популацията ходенето на спектакъл или концерт остава непостижимо.

" Тук би трябвало да обърнем внимание, че изключително обществените институции или обществените финанси би трябвало да съблюдават разпореждания, които идват от българската Конституция до просвета и изкуства, т.е. общественият резултат би трябвало да се вижда и за тези семейства с най-ниски приходи ", сподели доктор Диана Андреева - Попйорданова от Обсерватория по стопанска система на културата.

В данните има и добра вест - четем повече.

" Делът на закупуване на книги през 2021 година бележи връх - 100 лева на домакинство при 67 лева през 2020 година ", сподели доктор Диана Андреева - Попйорданова.

Ескертите изясняват това и с въвеждането на по-ниско Данък добавена стойност за книгите.

Потемата работиха: Айше Сали, Димитър Димитров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР