Събития за българското европредседателство се провеждат по целия свят –

...
Събития за българското европредседателство се провеждат по целия свят –
Коментари Харесай

Българското европредседателство: от Австралия през Катар до Бразилия

Събития за българското европредседателство се организират по целия свят – от Австралия и Далечния изток през Северна Африка до Южна Америка.

Това демонстрира Комуникационният проект за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, получен от " Дневник " по Закона за достъп до социална информация. Макар той да цели разпространение на България, нито проектът, нито календар на всички планувани в него събития са обществено налични.

Събитията в него не са оповестени на уеб страницата на европредседателството (за което има особено министерство), защото за интернационалното му измерение се грижи Министерството на външните работи. Дейностите се реализират по предложение на българските задгранични задачи, те също по този начин приготвят и реализират събитията.

За това МвнР има бюджет в размер на 2.4 млн. лв. – 400 000 лева за 2017 година и 2 млн. за 2018 година

Тези цифри са планирани – от плануваните за предходната година са изхарчени 362 483 лева, неусвоените са останали в републиканския бюджет. " Индикативният проект с одобрените за реализиране от българските дипломатически и консулски представителства начинания е динамичен и в хода на неговото осъществяване по справедливи аргументи се постановат промени ", прецизират от министерството.

Многобройни и разнородни са заложените в проекта събития – изложения, концерти, откривания и закривания на председателството, прожекции на българско кино, конференции и семинари, представяния на България като дестинация за туризъм. Обичайно е за европредседателствата да употребяват мотива да показват страната си пред останалите еврочленки – по този начин да вземем за пример Естония се възползва от случая да затвърди имиджа си на най-дигиталната нация в Европа.

България не се лимитира единствено до Европейски Съюз – събития има в Индия и Китай, Узбекистан и Казахстан, Иран и Израел, Мароко и Алжир, Бразилия и Аржентина.

В Иран са планувани " вечери на българското кино " и показване на страната на фестивал на културното завещание (със заложен бюджет от 13 000 лв).

За Катар Министерство на външните работи е планувало два концерта - концерт на фолклорен отбор и на Катарската филхармония под управлението на Йордан Камджалов, изложения на културно-историческото завещание, на художници или скулптори и прожекция на български филм (предвидени за всичко са 20 000 лева.)

В Казахстан са планувани празнуване на Деня на Европа, галерия на Ладислав Цвеков и кулинарен фест. (С оптимално заложен разход от 9 000 лева.) Кулинарен фест се планува и в Южна Корея, както и кръгла маса за опциите за партньорство сред започващи IT компании от двете страни. (С бюджет от 10 000 лева.)

Събитията в Израел са отдадени на спасяването на българските евреи и съдействието с Европейски Съюз. Предвижда се и седмица на българското кино в Тел Авив. (Предвидените за тях пари са 38 000 лева.)

За Индия е планувана културна стратегия – изложения и участия във кино фестивали (с общ бюджет 6 200 лева.), за Виетнам – фолклорен фестивал (с планувани 8000 лева.), в Китай – работилница за мартеници и представяна не пролетни обичаи, както и събитие по разкриване на годината на туризма ЕС-Китай 2018 година (отделени за тях са 7000 лева.), а в Кувейт – концерт на двама български музиканти, живеещи в страната и командироване на четирима музиканти от България (за 10 000 лева.). Събития, отдадени на председателството, ще има в Обединените арабски емирства (с бюджет от 20 000 лева.), а в Узбекистан – дни на българското кино (за тях са отпуснати 3000 лева.). Киното и туризмът би трябвало да бъдат показано и в Япония (със събития на стойност 36 000 лв). Изложби и събития за председателството са планувани и в Съединени американски щати и Канада.

В Куба и Мексико е бил маркиран Трети март, като част от празненствата са били два концерта на Йорданка Христова. (Общият бюджет за тези събития е 14 000 лева.) Изложби на българско изкуство са заложени в програмата за Бразилия и Аржентина. Концерт с присъединяване на български реализатори и показване на българската просвета би трябвало да има в Алжир, а в Мароко ще се празнува 24 май и ще има банкет за отбелязване на края на председателството.

България е взела участие в плана " Тунис 88 ", който цели да интегрира посредством музика възпитаници от най-бедните елементи на страната и е имала щанд на Националния мултикултурен фестивал в Канбера, Австралия.



В сходство с оповестените за приоритет Западни Балкани, на тях също е отделено съществено внимание. В Албания и Косово са планувани изложения, в Босна – " Дни на българското кино ", галерия на български картини, кръгли маси, тържество за 24 май в българското учебно заведение в Баня Лука и други В Македония председателството ще бъде закрито с " концерт на български реализатори " с очакван бюджет от 50 000 лева Сърбия възнамерява да бъде хазаин на конференции и кръгли маси за енергетика, миграция и други В Черна гора пък България би трябвало да бъде показана като дестинация за туризъм.

Българското кино ще бъде показано в Армения и Беларус, а в Грузия страната ще взе участие в кулинарен европейски фест. В Молдова България ще се показа като дестинация за туризъм, ще се организира и конференция на тематика изгодите от участието в Европейски Съюз. В Украйна ще се чества стогодишнината от установяването на дипломатически връзки. В Русия още веднъж ще бъде промотиран туризмът посредством среща на дипломат Бойко Коцев с съветски туристически асоциции.

Защо тъкмо в тези страни

Обяснението на Министерство на външните работи за дейностите в страни отвън Европейски Съюз е следното – предпочитани са:

- страните от Западните Балкани и Източното партньорство поради председателството;

- " страните, където няма делегация на Европейски Съюз и България поема локално председателство – Иран, Катар, Кувейт, КНДР, Монголия "

- страните, в които имат седалища съществени интернационалните организации – Организация на обединените нации, Съвет на Европа, ОССЕ.

Кой, какво, къде

Най-често споменаваната демонстрация в него е лекцията на проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов на тематика " Културните благосъстояния на България ". Двамата учени приказват на тематика " Културните благосъстояния на България " в 11 града в 10 страни – Белгия, Германия, Гърция, Кипър, Словакия, Словения, Унгария, Армения, Молдова и Русия. Предвидените разноски за нея варират от 1000 лева в консулството в Мюнхен до 4000 лева в посолството в Ереван. Общата сума, която МвнР е планувало за лекциите, е 31 000 лева

Сред останалите събития са Отбелязване на Деня на Европа – присъединяване на български политолог с европейски престиж (Иван Кръстев) и специалисти в открития спор в границите на фестивала под намерено небе на Стршелецки остров в Прага (с очакван бюджет 4000 лева.), галерия на Иво Хаджимишев, " Балканите – споделено завещание " в Страсбург (с очакван бюджет 6000 лева.), галерия " Пъстра България " на Ладислав Цветков в 14 страни (с общ очакван бюджет 16 700 лева.), " културно събитие в Europe House, отдадено на българския език с присъединяване на доктор Йорданка Велкова, преподавател в University College of London " (с очакван бюджет от 500 лева.)

" Голяма част от събитията, заложни в Комуникационния проект, са съчетани със съпътстващи културни мероприятия, които да обезпечат оптималната видимост измежду целевите аудитории зад граница. Всички събития обаче се провеждат през призмата на Българското председателство ", прецизират от ведомството.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (188)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР