Събитието се отбелязва с фотодокументална изложба в центъра на Велико

...
Събитието се отбелязва с фотодокументална изложба в центъра на Велико
Коментари Харесай

110 години от Одринската епопея

Събитието се отбелязва с фотодокументална галерия в центъра на Велико Търново

Регионалният исторически музей във Велико Търново и Държавният боен списък означават с фотодокументална галерия 110 години от завладяването на Одринската цитадела от българската войска в хода на Балканската война, предава

Експозицията е в центъра на Велико Търново на паната пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Акцент на изложбата е фотография с посвещение и дата " 13 март 1913 година в Одрин - " Моите сърдечни поздрави и Одрин е български към този момент ". На фотографията е Георги Чорбаджийски, брат на писателя Чудомир, дружно с двама свои бойни приятели, която праща на своите родители.

Историкът доктор Донка Стамболийска описа, до момента в който показваше изложбата на децата си:

" Искам да им покажа българската бойна популярност. Във времената, в които живеем, това е извънредно значимо и да знаят, че българският народ е популярен народ, който постоянно е воювал за свободата си и най-важното, че постоянно е защитавал и е отстоявал своите национални ползи. Одринската епопея демонстрира силата на българската мощност, на българската артилерия, на българското самолетно дело ".

Материалите, употребявани в изложбата, се разгласяват и пускат за първи път в научно послание, показват от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Те са от Държавния боен списък, от музея на фотографията в Казанлък, Министерството на защитата и на частни колекционери.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР