са част от опорно-двигателния ни апарат. Той служи не само

са част от опорно-двигателния ни апарат. Той служи не само ...

Как рязкото отслабване води до намалена костна плътност?


са част от опорно-двигателния ни апарат. Той служи не само за поддържане на тялото ни в изправено положение. В костите се съхраняват голяма част от минералите, които приемаме чрез храната. Те участват в оформянето на костното вещество, неговата плътност и здравина. За да работи опорно-двигателният ни апарат ефективно, той се нуждае от достатъчно минерална плътност, за да е здрав.е един от показателите за здравината им. Костната плътност представлява количеството минерали калций и фосфор на обем костно вещество или костна тъкан. Костната плътност е един от основните индикатори за състоянието и здравината на костите в тялото. Измерването на плътността може да помогне да се предвидят някои здравословни състояния, които се характеризират с намалена костна плътност – остеопороза, остеопения, рак на гърдата и други заболявания.

Факторите, които допринасят за намаляване на костната плътност, могат да са много и различни. Сред тях са възраст, прием на медикаменти, пушене, консумация на алкохол, заболявания на метаболизма, при които не се усвояват и съхраняват минерали, хранителни разстройства.Рязкото отслабване също е един мощен фактор за загуба на костна плътност. При бързото отслабване костите губят част от съхранените минерали в състава си, като това се отразява на тяхната плътност.

Наднорменото тегло и затлъстяването са вредни за костите, защото натоварват опорно-двигателния апарат с излишното тегло. Но отслабването и то най-вече рязкото, може да се окаже не по-малко опасно за костите.

Рязкото отслабване и редукцията на теглото с много килограми за кратък период от време предизвиква увеличена загуба на калций. Това се случва най-вече при гладуване, диетични режими с твърде ограничен прием на калории (под 1000 или 800). Това причинява трайни увреждания на костната плътност, особено при жени в пременопауза или менопауза, при които рискът от остеопороза е още по-висок в сравнение с хора от други възрасти.Как да се справите едновременно с отслабването и с превенцията на загуба на костна плътност?

Според Лесли Бонси, директор по спортно хранене в Университета в Питсбърг, Пенсилвания, цитиран от healthdigest.com, намаляването на калориите ще доведе до загуба на тегло, но и на костна плътност. Загубата на ценни минерали и хранителни вещества, необходими за поддържането на здрави кости, оказва влияние върху състоянието на костната маса в цялото тяло, включително зъбите. Ето защо той препоръчва хранителен режим и повишена двигателна активност, които не изискват драстичен спад в приема на калории и важни макро и микроелементи.Нездравословните диети са един от най-големите врагове на костите, както и на цялостното здраве. Особено опасни са периодичните гладувания, драстично намаленият прием на калории за дълъг период от време, гладуването, диетите, изключващи цели групи храни.

Проучванията показват, че диетите с ограничен прием на калории възпрепятстват усвояването и съхранението на калций. По този начин те допринасят за влошаване на състоянието на костите.Поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене в комбинация с ежедневна физическа активност са най-важните предпоставки за контрол на теглото, за бавно и здравословно отслабване и превенция на костните заболявания.

Източник: az-jenata.bg