С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася

...
С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася
Коментари Харесай

Румен Радев: С дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България

С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си мъдростта на старците и очакванията ни за още неродените. Роженският събор припомня по какъв начин с дружни старания можем да надмогнем апатията и да въздигнем България , както гайдите дружно разклащат непоклатимите Родопи. Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на националния събор в Рожен, при което той даде началото на събитието със звън на родопски чанове.

Роженските поляни край Смолян бяха огласени от стотици дребни и огромни гайдари , с което стартира и откриването на събитието. Радев и поздрави всички родопчани, които пазят свято традициите и за които свободата е положение на духа.
 Ограничават придвижването по пътя Пампорово-Соколовци поради Роженския събор
Ограничават придвижването по пътя Пампорово-Соколовци поради Роженския събор

От 19 до 22 юли

По думите на Радев България би осиротяла без магията на родопската ария и без животворния тон на гайдите . Той пожела на участниците, гостите и уредниците да запомнят събора като празник на нашата родова памет и жив извор на българското единение, тъй като събитието е освен измежду най-вълнуващите празници на националното творчество, само че и на българщината.

" Ние, българите, тачим местата, които ни събират и сплотяват, които ни дават опция да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предшественици и техните полезности ", означи Румен Радев. Той обрисува Роженския събор като актуален израз на красива и живописна страница от родопската приказка, от дълговечната българска история .

Той напомни историята на събора - разграничените родопски родове от двете страни на границата са си давали среща край Рожен . " Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, с цел да почерпим мощ от корена, да потърсим най-чистата вода от извора за прежаднелите си души ", съобщи той.

Президентът Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева разгледаха изложбите, музейните експозиции, етно селището, културната зона. На Роженските поляни се показват националната ни музика, традиции, обредност, фолклор, танци и носии.

Песните на именитата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, на дребната певица от Чепеларе Мария Бечева и на отбор " Родопа " - Смолян бяха част от откриването на събора. Над 3500 участници от всички краища на страната вземат участие във фолклорния конкурс на четири подиуми от 19 до 21 юли. За пръв път тази година вземат участие и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна .

Организатори са община Смолян и съдружие " Рожен - Наследство в бъдещето ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР