С всяка година София Филм Фест става все по-силен и

...
С всяка година София Филм Фест става все по-силен и
Коментари Харесай

10 задължителни филма от София Филм Фест 2018

С всяка година София Филм Фест става все по-силен и първокласен конгрес. С всяко последващо издание този фестивал предлага все по-качествени филми, а това, почтено казано, съществено ни затруднява. Няма по какъв начин да се мултиплицираме и заради тази причина постоянно изпускаме значими заглавия.

Тазгодишното издание не прави изключение и от 7 до 29 март София Филм Фест предлага прецизна подборка на най-хубавите международни заглавия. Решихме да представим десетте кино лентата - с цел да не се губи време в чудене коя прожекция да предпочетете.

" Áга " (2018 година )
режисьор Милко Лазаров

По традиция откриващото заглавие на София Филм Фест е по-специално и наложително е с българско присъединяване. " Áга " е обещаваща история за ескимоси, които живеят умерено, само че им се постанова да се сблъскат с модерния метод на живот, който води щерка им.

 Снимка 343781

По-голямата част от екипа е български, а фотосите са правени в република Саха, Якутия - едно от най-студените места в света. " Áга " ще има единствено една прожекция в границите на фестивала - на 7 март от 19 ч. в Зала 1 на НДК.

" Квадратът " (2017 година )
реж исьор Рубен Йостлунд

Това е носителят на " Златна палма " в Кан и беше измежду номинираните за Оскар за най-хубав чуждоезичен филм. Тези две атестации са изцяло задоволителни, с цел да ни накарат да гледаме " Квадратът ".

 Снимка 343786

В функциите са Клаес Бенг, Елизабет Мос, Доминик Уест и други, а филмът споделя за музейния куратор Кристиан, който изпада в екзистенциална рецесия поради непредвидената PR акция на най-новата му арт инсталацията " Квадратът ".

Филмът на Рубен Йостлунд е част от секция " Големите награди " на фестивала и ще има доста прожекции.

" Нелюбов " (2017 г.)
режисьор Андрей Звягинцев

 Снимка 343788

Филмите на Андрей Звягинцев са извънредно разтърсващи и точно в това е силата на съветския режисьор. " Нелюбов " не прави изключение и ни разкрива фамилна драма по метода, който единствено Звянгинцев умее. " Нелюбов " беше и на крачка да завоюва " Оскар " за най-хубав чуждоезичен филм.

" Не ме докосвай " (2018 г.)
режисьор Адина Пинтилие

Думата, с която разказват носителя на " Златна мечка " от Берлин, е " абсурден ". " Не ме докосвай " е основан с българско присъединяване, а в една от основните функции е надарената Ирмена Чичикова.

 Снимка 343787

Ако можем да синтезираме протичащото се в него, ще ви кажем, че " Не ме докосвай " споделя за невъзможността да изпълним естествена човешка непосредственост с хората, които ни притеглят, което води до непредвидени последици.

В рамките на София филм фест филмът ще бъде показан единствено един път. Това значи, че най-вероятно билети мъчно ще се откриват. И въпреки всичко има късмет за втора прожекция - ослушвайте се!

" Потапяне " (2017 г.)
режисьор Вим Вендерс

Тази година фестивалът показва специфична стратегия с филмите на Вим Вендерс, само че ние ще подчертаваме върху най-новата му продукция - " Потапяне ". В центъра е една любовна история, която наподобява сложна и напряко невъзможна.



В основните функции са Алисия Викандер и Джеймс Макавой, а " Потапяне " ще има задоволително на брой прожекции, с цел да съумеете да го видите. Разбира се, в случай че сте пропуснали някой различен паметен филм на Вендерс, проверете дали ще го дават, и безусловно го гледайте.

" Проектът " Флорида " (2017 г.)
режисьор Шон Бейкър

Уилям Дефо беше измежду номинираните за " Оскар " за най-хубава поддържаща мъжка роля за осъществяването си в " Проектът " Флорида ". Сами разбирате, че това прави кино лентата безусловно наложителен за всеки уважаващ себе си киноман.

 Снимка 343792

Сюжетът вкарва в живота в мотела " Магически палат ", чийто управител е Боби (Дефо), а жителите са с финансови проблеми. Там живеят и Хейли и Мууни - изрично невероятни майка и щерка, които пленяват положителното сърце на Боби.

" Невидима нишка " (2017 г.)
режисьор Пол Томас Андерсън

Още един филм, приближаващ непосредствено от Оскарите. " Невидима нишка " завоюва премията на Американската кино академия в категория " костюми " и беше номиран още за най-хубав артист в основна роля (Даниел Дей-Луис), поддържаща женска роля (Лесли Манвил), истинска музика, постановка и най-хубав филм.

 Снимка 343789

Ако някой ви каже, че " Невидима нишка " е просто филм за мода, знайте, че не е правилно. Филмът показва портрет на един надарен мъж, перфекционист - в огромна степен маниакален, който притегля дамите като магнит, само че бързо губи интерес към тях. Е, в живота му идва следващата красавица, която става и желан модел за неговите рокли. Колко дълго връзките им ще плуват в лодката на идилията обаче?

" 8`19`` " (2018 г.)
режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев, Владимир Люцканов

" 8`19`` " е филм-омнибус, който се състои от шест новели по разкази на Георги Господинов. Шестте елементи са режисирани от шестима български режисьори, работили с шест разнообразни екипа.

 Снимка 343785

Филмът преглежда тематиката за апокалипсиса, само че не наложително през призмата на епичното и катаклизма, а през персоналното, интимното човешко прекарване. В рамките на София Филм Фест " 8`19`` " е с една прожекция на 17 март, в кино " Люмиер Лидъл " от 18:30 ч.

" Джейн " (2017 г.)
режисьор Брет Морган

" Джейн " е документален филм за Джен Гудол - извънреден човек, откривател и ролеви модел. Нейната работа с шимпанзета съществено отеква в научния свят, доминиран от мъже.

 Снимка 343784

Материалите за изработката на кино лентата са били съхранявани над 50 години в архивите на National Geographic. И тук прожекцията на фестивала ще е единствено една - 9 март, кино " Люмиер Лидъл " от 18:30 ч.

" Аз, Тоня " (2017 г.)
режисьор Крейг Гилеспи

 Снимка 343783

И тази година София Филм Фест не пропуща спортните филми. " Аз, Тоня " е един от диамантите в спортната селекция - актрисата Алисън Джени справедливо прибра Оскар за най-хубава поддържаща женска роля. Филмът споделя за американската състезателка по фигурно пързаляне Тоня Хардинг и един от най-големите кавги в историята на спорта.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР