С все по-честите предупреждения за мръсен въздух през отоплителния сезон,

...
С все по-честите предупреждения за мръсен въздух през отоплителния сезон,
Коментари Харесай

Ръст в продажбите на пречистватели за домовете

С все по-честите предизвестия за замърсен въздух през отоплителния сезон, търговците регистрират растеж в продажбите на пречистватели за домовете.

"У дома имаме два уреда сега, които употребявам. Те са на двата края - единият е от най-скъпите на пазара и е над 1000 лв., а другия е 300. Има изгоди и от двата ", сподели пред Нова телевизия и "Събуди се " Светлин Желев.

В Русе 11 дни са дишали замърсен въздух

"Определено този апарат не е някаква лигавщина или излишество, той си е нужда ", сподели още шефът на комерсиална верига Йордан Вакъвчиев.

При норма от 50 микрограма за пространствен метър фини прахови частици, в по-големите градове у нас стойностите постоянно надвишават 200 микрограма

У дома замърсяването остава във филтъра на пречиствателя, само че това си има цена. Пари коства и самото устройство. Според търговците към 30% от потребителите купуват пречистватели на погашение.

"В момента има сред 180 и 1300 лв. като ценова група. Естествено, най-така купуваните са към 500-600 лв., защото са по-достъпни ", сподели Йордан Вакъвчиев.

Наличието на пречиствател не усилва фрапантно потреблението на електричество.

"Като електричество той е колкото една крушка, лампа – сред 30 и 80 вата, което не е нищо фрапантно като разход ", съобщи Вакъвчиев.

Търсенето тази година лавинообразно нарастнало, описват търговците. На пазара има и пречистватели, които овлажняват въздуха или пък такива, които би могъл да контролираш от мобилния си телефон. Те обаче са по-скъпи.

В същото време четвърт милион от фамилиите в България разчитат на помощи от страната не с цел да пречистват, а да затопля въздуха в домовете си.

Пулмолог: При горенето на твърди боклуци се получава отровен коктейл, който въздейства и на ДНК-то
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР