С военен ритуал и заупокойна молитва в памет на загиналите

...
С военен ритуал и заупокойна молитва в памет на загиналите
Коментари Харесай

С военен ритуал, изложба и международна конференция НВИМ отбеляза 575 години от битката при Варна

С боен обред и заупокойна молитва в памет на починалите християнски воини Парк-музей на бойната дружба – 1444 година „ Владислав Варненчик “, филиал на Националния военноисторически музей (НВИМ), означи 575-тата годишнина от Битката при Варна, оповестиха от институцията.

„ Битката на народите не се мери с броя на починалите в нея, само че през днешния ден сме тук да им отдадем респект “, сподели в приветствието си доцент доктор Соня Пенкова, шеф на Националния военноисторически музей. Тя добави още, че през днешния ден, гледайки обратно във времето и претегляйки героизма и безразсъдството, политиката и икономическия интерес, измяната и другарството, на нас остава да работим не за това, което ни разделя, а за това, което ни сплотява.

Марияна Николова, вицепремиер по икономическата и демографската политика, посочи, че сражението от 10 ноември 1444 година сплотява християнските нации и е образец за това по какъв начин би трябвало да бъдем единни.

Партньорството сред страните е метод за реализиране на мира – това подчертаха Миклош Шолтес, държавен секретар за връзките с църквата и етническите общности в кабинета на министър-председателя на Република Унгария, Петер Старай, заместник-министър на външните работи на Република Унгария и Ярослав Годун, шеф на Полския институт в България.
Почит на починалите герои отдадоха още и представители на държавната и локалната власт, висши офицери и военнослужещи от Военноморските сили, неправителствени организации и жители.

Честванията за годишнината от Битката при Варна не престават с двудневна интернационална конференция „ Походите на Владислав Варненчик (1443 – 1444) “, в която учени от четири страни ще показват най-новите проучвания и открития по тематиката.

В рамките на отбелязването на годишнината в Парк-музей на бойната дружба – 1444 година се провежда „ Работилница за славни рицари “, по време, на която малчуганите рисуваха и оцветяваха детайли от рицарското въоръжение и снаряжение. Най-добрите творби на децата ще бъдат подредени в музея до края на месеца. До тогава посетителите ще могат да прегледат и галерия с експонати на Националния военноисторически музей – София с оръжия от епохата на последния кръстоносен поход.

Форумът и изложбата се провеждат с финансовото подпомагане на Община Варна – Фонд „ Култура “.

Програмата за честванията продължава с вход свободен за конференцията и на 11 ноември.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР