С военен ритуал и заупокойна молитва при параклиса Св. Георги

...
С военен ритуал и заупокойна молитва при параклиса Св. Георги
Коментари Харесай

Бургас отбелязва 110 години от Балканските войни

С боен обред и заупокойна молитва при параклиса „ Св. Георги Победоносец “ в Морската градина започнаха честванията в Бургас, отдадени на 110-та годишнина от Балканските войни.

По този метод се уважава и паметта на 1080-те воини от 24-ти Черноморски пехотен полк, починали по време на сраженията за национално обединяване.

На церемонията участваха кметът Димитър Николов, регионалният шеф проф. Мария Нейкова и ръководителят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова. На събитието се стекоха десетки жители.

Военния обред извършиха представителни елементи от Бургаския гарнизон, а службата изнесоха свещеници от локалното православно духовенство.

„ Балканските войни са от тези събития в нашата история, които демонстрират жертвоготовността, героизма и несломимия дух на българския народ.

Българските воини се събират под бойните флагове, водени от една цел – да обединят разпокъсаното родно място и да бъдат освободени тези наши сънародници, които са останали отвън рамките на Родината по силата на Берлински контракт.

Днес заставаме пред паметника на българския боец смирени и с преклонени глави, с цел да отдадем респект към паметта на починалите герои и за всички тези, които продължиха битката за национално обединяване.

днешния ден си спомняме и за хилядите тракийски бежанци, прокудени от родните си места. Днес доста техни наследници живеят в Бургас и поддържат родовата памет. Събитията от началото на предишния век ни задължават да постъпваме отговорно и почтено във всяко наше деяние “, сподели кметът Димитър Николов.

Отбелязването на годишнината е проведено от комитет, управляван от контраадмирал Георги Мотев. В него вземат участие още военно-патриотичните СОСЗР, СВВБ и СВВП, Гарнизон Бургас, Военното окръжие, районният Държавен списък, РИМ Бургас, Република България „ Пейо Яворов “, РИО Бургас, Военният клуб и Община Бургас.

Честванията не престават и на 26 март, когато честваме 110 година от борбата при Одрин и по едно и също време с това означаваме Деня на Тракия. По този мотив Община Бургас провежда цивилен обред при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред Военния клуб. Той ще се организира в неделя от 11:30 часа.

Бургас ще означи 110 години от Одринската епопея и с концерт-спектакъл от 12:00 часа в зрителната зала на Военния клуб. В него ще вземат участие ФА „ Царево “ и ТА „ Лазур “ – Бургас. Организатор е Тракийско сдружение „ Странджа “, взаимно с Военен клуб – Бургас, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и запаса и Съюз на тракийските сдружения в България. Входът е свободен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР