С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя, тържествено

...
С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя, тържествено
Коментари Харесай

150 г. от рождението на капитан I ранг Димитър Добрев

С боен обред и поднасяне на венци и цветя, тържествено бе маркирана 150-ата годишнина от рождението на капитан I сан Димитър Добрев, съобщи кореспондентът на БГНЕС във Варна.

Инициативата е на Военноморския музей и командването на Военноморските сили и ще се състои до паметника на капитан I сан Димитър Добрев пред постройката на музея.С името на капитан I сан Димитър Добрев е обвързвано достойното и сполучливо присъединяване на флота в Балканската война (1912 – 1913 г.), а за идните генерации български военни моряци е недостигнат пример за флотоводец. Димитър Добрев Добрев е български морски офицер, капитан I сан, участник в Сръбско-българската (1885), Руско-японската (1904 – 1905), Балканската (1912 – 1913) и Междусъюзническата война (1913).

За присъединяване си във войната лейтенант Добрев е награден с българския медал „ Св. Александър “ IV степен с мечове и с съветския медал „ Св. Владимир “ IV степен с мечове и бант „ за показани от него особени подвизи на смелост и всеотдайност в багра с японския флот на 14 – 15 май 1905 година “ Капитан ІІ сан Добрев командва отряда миноносци, който на 7-8 ноември 1912 година нападна сполучливо турски крайцер „ Хамидие “, за което е награден с Военен медал „ За смелост “ III степен. В нашето съвремие на името на капитан І сан Димитър Добрев е кръстен транспортен съд със спомагателно предопределение във Военноморски сили на Република България. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР