С венци и цветя, гайди и хора, автошествия и поклонения

...
С венци и цветя, гайди и хора, автошествия и поклонения
Коментари Харесай

България отбеляза 145 години освобождение от османско иго

С венци и цветя, гайди и хора, автошествия и поклонения българите в цялата страна означиха 145 години от освобождението ни от османско робство и възобновяване на държавността.

Десетки пловдивчани се изкачиха на хълма Бунарджик , с цел да отпразнуват 145-годишнината от Освобождението на България от османско робство пред Паметника на Альоша. Сред тях бяха и членовете на комитет " Родолюбие ", които поведоха обичайното шествие до върха - " Походът на свободата ", предвождано от копия от знамената на българското опълчение. Забелязваха се и плакати с надпис: " Благодарим ти, Русия ".

С гайди и плач на мотори стартира празничното шествие в Сливен, а деца от Центъра за поддръжка на личностното развиване сервираха цветя пред паметника на Хаджи Димитър на площада в града.

Още фотоси от празника вижте

Празнично шествие, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, мина по улица " Трети март " в Благоевград, където бе посрещнато от голям брой хора, а от прозорци и тераси се развяваше българският трибагреник. Шествието доближи до площад " Македония ", пред паметника на Гоце Делчев, където с военни почести бе повдигнат националният байрак на Република.

 Снимка: БТА

Стотици рокери проведоха мотошествие по централните варненски булеварди. Автопоход имаше и в Бургас.

 Снимка: БТА

Стотици поданици и посетители на Стара Загора се включиха в паметното шествие " За Свободата. .. Да развеем българското знаме! " и придвижиха на ръце 300-метров български трикольор. Като извървяха пеш дистанцията от 3 километра от центъра на града до Мемориалния комплекс " Бранителите на Стара Загора ".

 Снимка: БТА

В Плевен тържественият обред във връзка 145 години от освобождението на България се организира на площад " Възраждане " пред параклис-мавзолей " Свети Георги Победоносец ". Стотици плевенчани отдадоха своята респект на починалите за свободата на България. Плевенски свещеници отслужиха панихида.

 Снимка: БТА

За деветнадесети път в Кърджали кмет, преподавател, поп и мюфтия пиха кафе на толерантността. То бе знак за единение, а дружно го изпиха учителят Байрам Юсеин, районният мюфтия Басри Еминефенди, кметът на Кърджали Хасан Азис и отец Петър Гарена.

 Снимка: БТА

Празникът в столицата беше почетен от президента Румен Радев, който дружно с вицепрезидента Илияна Йотова взе участие в церемонията пред Паметника на Незнайния боец.

 Снимка: БТА

Премиерът Гълъб Донев сервира своя венец на паметника-костница на връх Шипка дружно с вътрешния министър Иван Демерджиев.

 Снимка: БТА

Политиците честитиха националния празник семпло и без политизиране, партиите притихнаха и не злоупотребиха с датата 3 март, която тази година съответства със старта на предизборната акция.

 Снимка: БТА

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР