С вдигането на ограничителните мерки в богатия свят, хората започват

...
Коментари Харесай

Задава се водопад от инвестиции

С повдигането на ограничаващите ограничения в богатия свят, хората стартират да излизат и да харчат. Ресторантите в Австралия са претъпкани от месеци. Търговските центрове в Съединени американски щати са цялостни с хора, които харчат чековете. Киносалоните във Англия, на които беше позволено да отворят още веднъж в средата на май, са претъпкани за следващ път. И въпреки всичко зад кулисите следващият евентуално по-значителен разход на средства едвам стартира.

Бизнесът още веднъж стартира да влага. В Съединени американски щати финансовите разноски на фирмите нарастват с 15% годишно както за машини, по този начин и за нематериални активи като програмен продукт. Компаниите в други елементи на света също усилват разноските. Прогнозите за световни бизнес вложения в никакъв случай не са изглеждали толкоз розови. Анализатори от Morgan Stanley предвиждат " нагорещен цикъл на капитала ". Според тях общите световни вложения ще скочат до 121% от равнищата преди рецесията до края на идната година (виж графиката). Консултантската компания Oxford Economics твърди, че " времето наподобява уместно за взрив на финансовите вложения ", до момента в който изследователската компания IHS Markit предвижда, че действителните вложения в международен мащаб ще набъбнат с над 6% тази година.
Бърза смяна
Днешният оптимизъм бележи голяма смяна от нормата преди пандемията. В Америка брутните вътрешни бизнес вложения като дял от Брутният вътрешен продукт порастват постепенно от началото на 80-те години през предишния век. След финансовата рецесия от 2007-2009 година лиши повече от две години световните вложения в действително изражение да доближат предходния си връх. За разлика оттогава, макар че при започване на пандемията вложенията спаднаха по-стръмно, този път се възвърнаха по-бързо. Перспективата за повишаване на финансовите вложения дава заричане, че международната стопанска система няма да се сблъска с повтаряне на годините след 2010 година, когато растежът на продуктивността и Брутният вътрешен продукт оставаше настойчиво под трендовете преди рецесията от 2008 година В последна сметка вложенията в нови артикули, технологии и бизнес практики са основата за по-високи приходи и по-добро качество на живот. Какво се крие зад растежа в финансовите вложения и дали ще продължи?

За да разберете за какво анализаторите са толкоз оптимистично настроени, помислете за компаниите, включени в главния борсов показател на фондовите пазари в Съединени американски щати - S&P 500. Заедно те съставляват към един $ от седем в общото формиране на корпоративен капитал в богат свят. В скорошен отчет Bank of America проучва приходите на тези компании от 2006 година и заключава, че мениджърите към сегашния миг са най-позитивно настроени към финансовите вложения. Economist прегледа 25-те най-големи нефинансови компании в S&P 500 и откри, че упованията на анализаторите за финансови вложения през 2021 година са се нараснали с 10% през последната година.
В кои браншове е възобновяване
Засега възобновяване на вложенията е концентрирано в няколко промишлености. Откриваме, че се чака световните софтуерни компании да усилят финансовите разноски с 42% тази година по отношение на 2019 година Apple ще влага 430 милиарда $ в Съединени американски щати за петгодишен интервал, надграждане от 20% по отношение на предходните проекти. Тайванската TSMC, най-големият производител на полупроводници в света, неотдавна разгласи, че ще вложи 100 милиарда $ през идващите три години в производството. Анализаторите считат, че финансовите инвестиции на Samsung ще набъбнат с 13% тази година, като са се нараснали с 45% през 2020 година
Най-важното е, че пандемията води до епоха на по-големи вложения в технологии. Капитал - брой 23
Технологичните компании харчат толкоз свободно частично, тъй като пандемията сътвори нови условия. Повечето извършване на покупки към този момент се случва онлайн. Дистанционната работа нараства. Необходимо е ново съоръжение и програмен продукт, с цел да работи всичко безпроблемно. Последните проучвания на Никълъс Блум от Университета в Станфорд и Стивън Дейвис и Юлия Жесткова от Университета в Чикаго откриват огромен растеж в каузи на патентните поръчки за технологии за работа от у дома. Швейцарската банка UBS счита, че доставките на компютри за комерсиална приложимост ще набъбнат с близо 10% тази година, ускоряване спрямо растежа през 2020 година

Технологичните компании не са единствените въодушевени в харченето. Компаниите в S&P 500, които се концентрират върху потребителските артикули да вземем за пример, усилиха финансовите си разноски с 36% на годишна база през първото тримесечие. Компании като комерсиалните вериги Target и Walmart се пробват да се съревновават с онлайн колосите, които ядат от пазарния им дял. Британският търговец на дребно Marks & Spencer неотдавна разгласи, че е пуснал 46 нови уеб страницата в задгранични пазари от Исландия до Узбекистан.

Други търговци на дребно харчат неистово, с цел да разширят потенциала, като са били наранени от повишаването на разноските на семействата. Всичко - от дивани до горещи вани, е в дефицит. По-рано тази година Peloton разгласи " обилни спомагателни вложения " за ускорение на превоза на своите велоергометри от Тайван. Корабната компания Maersk неотдавна разгласи, че ще купи повече контейнери, с цел да облекчи пречките в доставките. Глобалните поръчки за доставки, които се извършват с големи контейнерни кораби, са се е повишили от 9% от настоящия флот през октомври до над 15% през април.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР