С възстановка на историческите събития днес Дупница отбеляза 140-та годишнина

...
С възстановка на историческите събития днес Дупница отбеляза 140-та годишнина
Коментари Харесай

Възстановка показа как Дупница посрещна преди 140 г. руските освободители

С възстановка на историческите събития през днешния ден Дупница означи 140-та годишнина от освобождението си. Посрещането на майор Орлински и бойците му от локалното население бе пресъздадено напълно по спомените на Никола Лазарков, описал в детайли този ден, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Както и през 1878 година, посрещането стана в 11 ч. през днешния ден на кръстовището при Рибарника, където майор Орлински „ дойде ” дружно с бойците си на коне и в достоверни униформи от това време.

Когато отрядът на майор Орлински се появи от към София, влизайки в Дупница група деца, тичайки пред тях викаха както преди 140 години: „ идат, идат ”

Руският майор, освободил както Дупница, а по-късно и Горна Джумая, бе посрещнат от всички свещеници от общината, от девойки в национални носии с пита, а конете на освободителите закичени с чимширени венци.

По спомените на Лазарков, освободителите бяха посрещнати с достоверните за района музикални принадлежности. Цялата среща, разговорът сред свещеника и майор Орлински, които са в детайли разказани от историка, през днешния ден бе пресъздадена изцяло.

„ Поради обстоятелството, че през днешния ден е кръгла годишнина, взехме решение да го създадем по този начин, както е било съгласно спомените на Лазарков, за което благодаря на всички, които се отзоваха ”, сподели кметът на Дупница Методи Чимев. Той призна, че сходна възстановка се провежда мъчно, само че Дупница го заслужава.

„ Правим го да се помни и знае, Дупница е свободомислещ град, обича свободата и за това демонстрираме по какъв начин са посрещнали освободителите си ”, сподели още кметът Чимев.

След посрещането и последвалото забавление, шествието на свободата, такова, каквото е било, освободителите и хилядите дупничани, поеха още веднъж по същия маршрут както и преди 140 години.

Поднесени бяха венци и цветя на паметната плоча на майор Орлински, след което шествието продължи по ул. " Орлинска ", след това по " Николаевска ", с цел да стигне до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката.

В 13 часа бе отслужен церемониален молебен, след което празничната стратегия продължи с национално забавление с присъединяване на всички танцови обединения и ансамбли.

" Призовавам всички, които живеят по маршрута, по който ще мине шествието, да закачат родния трикольор да се вее. Нека 14 януари 1878 година да оживее и отпразнуваме дружно освобождението на града ни ", прикани Чимев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР