С възрастните разговарял повече от веднъж Общопрактикуващият лекар в шуменската

...
С възрастните разговарял повече от веднъж Общопрактикуващият лекар в шуменската
Коментари Харесай

Млад лекар ваксинира 40% от пациентите си във Върбишко с доверие

С възрастните разговарял повече от един път
Общопрактикуващият доктор в шуменската община Върбица доктор Алиосман Ахмед е съумял да ваксинира съвсем 40% от хората в пациентската си листа. Поставил е 1 476 дози ваксина против ковид на 768 души. Постижението му в борбата против ковид e измежду забележителните в страната и по тази причина е измежду отличените с грамота медици от министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров. Казва, че не е очаквал самопризнание, тъй като не е привикнал да е под светлините, само че признава, че от време на време се налагало да ваксинира и след 20 часа вечер в кабинета си в село Бяла река. Обикалял и по селата, с цел да не пътуват пациентите, помагали локални кметове, стигал и до болничните кревати на инвалиди.
До желанието на хората за ваксина се стигало постепенно - с убеждения и подробни пояснения персонално на всеки един пациент. " За страдание, мои сътрудници бързо се ядосват, а някои пациенти, изключително възрастните, имат потребност няколко пъти да чуят за изгодите, до момента в който се убедят и се доверят, че ние желаеме да им създадем положително, не неприятно ", прям е докторът. И е несклоняем против антиваксърите, които приказват небивалици, само че " след това не лекуват безпомощните хора ".
Точно такива, едвам дишащи, джипито в нелеката община Върбица и с над 2 000 пациенти в листата, е видял много. За страдание някои стигнали до концепцията за имунизация след случаи на умряли близки.
" Ваксинираха се и хора, които твърдяха, че имунизациите са неприятно нещо. Убедиха се, само че за жал някои тежко заболяха и едвам успяхме да ги изведем от това положение ", споделя докторът.
Д-р Ахмед не отхвърля имунизация на никого, търсят го и от прилежащи области за информация и не престават да питат: " Наситина ли това не убива, не провокира реакции? " " Не, имунизацията избавя живот ", споделя от опита си доктора. Ваксинирани от него са имали най-вече зачеряване на мястото и температура. Все повече хора към този момент имат вяра, доверяват се съответно не наго и по тази причина персоналната му акция против covid-19 e сполучлива.
Самият той е преболедувал, само че ще се имунизира. Неговите родители и тези на брачната половинка му също са ваксинирани.
Д-р Ахмед е приключил Медицинския университет във Варна . Работил е в Бърза помощ в морската столица, след това има над 3 година стаж в Спешно поделение в Шумен, а от 2019 година лекува хората във Върбишко. Има кабинети в селата Бяла река, Тушовица и Станянци. Благодарен е, че преди година Община Върбица е ремонтирала здравните служби и на всички места има отлични условия за медици и пациенти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР