С въвеждането на електронната хоспитализация от 1 август здравеопазването ще

...
С въвеждането на електронната хоспитализация от 1 август здравеопазването ще
Коментари Харесай

МЗ: Електронните хоспитализации ще извадят здравеопазването на „светло“

С въвеждането на електронната хоспитализация от 1 август опазването на здравето ще бъде извадено на „ ярко “. Ще може да се наблюдава цената на всеки един пациент, дали един пациент не се хоспитализира прекомерно постоянно по свързани болести, а дехоспитализирането ще става в действително време, което пък ще демонстрира къде има свободни кревати и ще спре „ фризбинга “ с пациенти.

Това сподели началникът на кабинета на министърът на опазването на здравето в оставка доцент Васил Пандов по време на конференция през днешния ден, на която Министерство на здравеопазването показа свършеното по отношение на цифровото опазване на здравето.

Доц. Пандов сподели още, че се планува с изключение на направлението за хоспитализация да е електронно, епикризата също да е в електронен формат.

Министър Сербезова акцентира, че през последните шест месеца е наваксано забавянето в дигитализацията в бранша с въвеждането на 15 нови услуги. „ Е-здравеопазването е една от основните промени в системата, тъй като изсветлява процесите, дава ни данни, оказва помощ ни да управляваме по-адекватно процесите “, сподели тя. По думите й електронното опазване на здравето ще осветли нерегламентираните практики, а по този начин ще бъде освободен спомагателен финансов запас.

Тя добави, че досега са издадени над 17 млн. електронни предписания, като част от лекарите изписват непринудено и „ бели “ предписания. Предвижда се наложителното изписване на „ бели “ предписания да се отнася преди всичко за антибиотиците като противопоставяне на антимикробната устойчивост. На по-късен стадий ще бъде въведено наложителното електронно наставление за всички лекарства, изписвани от доктор, само че при разказани изключения, съобразени с възраженията на Българския лекарски съюз.

Зам.-директорът на „ Информационно обслужване “ Борис Костадинов пък сподели, че се чака преди 1 август пробно да се даде опция на лекарите да тестват електронната хоспитализация. По думите му се възнамеряват спомагателни процеси за подкрепяне на работата на лекари и фармацевти за попълване на е-досиетата на пациентите с повече информация. Предвиждат се и две приложения, които ще дават достъп на пациента до електронното му досие, както и опция родителите да имат достъп до е-досието на децата си.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР