С участието на 12 македонски поетеси, поети и писатели от

...
С участието на 12 македонски поетеси, поети и писатели от
Коментари Харесай

13-та македонска книжовна визита в София

С присъединяване на 12 македонски поетеси, поети и писатели от всички генерации, от 5 до 7 май в София ще се състои 13-тото издание на „ Македонската книжовна аудиенция в София “, чиято цел е промотиране на македонската литература в България, свързване и съдействие сред македонските и българските поети и издатели.

Организатор на това към този момент обичайно събитие е Книгоиздателството „ Макавей “ от Скопие в съдействие с Културно-информационния център на Република Северна Македония в София, а плана е подкрепят от македонското Министерство на културата.

Тазгодишната „ Тринадeсета македонска книжовна аудиенция в София “ ще стартира с литературния портрет на актуалния македонски стихотворец, реномиран преводач и академични професор доктор Зоран Анчевски, за чието поетично творчество ще приказва македонския стихотворец и академични професор доктор Владимир Мартиновски. На това събитие ще бъдат интерпретирани стихове от Анчевски на македонски и на български език, а приветствено слово ще има и председателката на Българския ПЕН-център Здравка Евтимова.

Второто основно събитие на Тринадесетата македонска книжовна аудиенция в София е и огромното българо-македонско поетично събитие, на което тази година ще вземат присъединяване 12 македонски и български поетеси: Надя Попова, Сузана В. Спасовска, Роза Боянова, Наташа Сарджовска, Анжела Димчева, Сузана Мицева, Наталия Недялкова, Ана Стояновска, Поли Муканова, Ива Дамяновски, Емилия Авгинова, Биляна Стояновска, Виолета Христова, Гордана Стойковска Йович и Мая Панайотова. Ще биде показано и специфичното антологично издание на „ Макавей “ – панорамата на модерни български поетеси под надпис „ Лиричните вдъхновения на България “. Това издание ще бъде показано от македонския стихотворец и книжовен критик Бранко Цветкоски и българската поетеса Роза Боянова.

Традиционно и на тази Македонска книжовна аудиенция в София ще бъде връчена премията „ Македонски литературен Дедал “ на български автор-преводач, който през миналия интервал доста е съдействал за афирмацията на македонската литература в България и за насърчаването на съдействието и литературните връзки сред писателите от двете страни. Тазгодишен притежател на това самопризнание е преводачът и публицист Мариян Петров, който в своя опус има близо двадесет преведени книги от македонски писатели на български език.

В рамките на Тринадесетата македонска книжовна аудиенция в София ще бъде показана и книгата „ Създаване “ от познатия македонски посланик, държавник и публицист Марян Гьорчев, която скоро се появи и на български език.

Преди края на манифестацията тази година, участниците ще посетят Къщата-музей на Пейо Яворов.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР