С Турция ще има конфликт заради кюрдите и Русия, България

...
С Турция ще има конфликт заради кюрдите и Русия, България
Коментари Харесай

Байдън e за обединение, но дамите около него искат реванш

С Турция ще има спор поради кюрдите и Русия, България и Румъния ще станат по-важни за НАТО Пропастта в Америка е толкоз огромна, че мъчно ще се създадат мостове В Северна Македония и Албания е вероятен сюжет като в Черна гора, където се стигна до държавен прелом Видяхме двете лица на екстремизма в Съединени американски щати - крайнолявото и крайнодясното 45% от поддържниците на Тръмп не утвърждават насилието Съединени американски щати ще не престават да оказват напън върху Европейски Съюз за понижаване на такси, квоти и мита Отбрана и енергетика ще са първите точки на съдействието ни със Съединени американски щати, споделя Милен Керемедчиев в особено изявление за вестник " СТАНДАРТ "
- Господин Керемедчиев, какво е Вашето пояснение за това, което се случва в Америка - толкоз разграничена май в никакъв случай не е била през последните десетилетия?
- Има пояснение и то не е в 4-те години ръководство на президента Доналд Тръмп. Още през 2008 година, когато президентът Обама влезе в Белия дом, стартира огромното разделяне в американското общество. Защото огромна част от американците, изключително междинната бяла класа от Средния Запад, се почувстваха онеправдани, имаше обвинявания за дискриминация от цветнокожи към бели, породи се огромно несъгласие в другите пластове на обществото. Тези дълбоки несъгласия доведоха Тръмп на власт. Това бе " отмъщението " на бялото население, което се почувства онеправдано през тези 8 година Слоганът на Тръмп " Америка преди всичко " му подейства извънредно мотивиращо. Но който счита, че поддръжката за Тръмп е намаляла или изчезнала, не е осведомен с действителността в Съединени американски щати. На тези избори президентът Тръмп завоюва 11 млн. гласа повече, в сравнение с през 2016 година 74 млн. американци гласоподаваха за него, което е 46% от популацията на Съединени американски щати. Това демонстрира, че  половината американско население продължава да му има вяра. Американците са разграничени 50 на 50 " за " и " срещу " политиката на Тръмп и Байдън. Тази бездна е толкоз дълбока, че  доста мъчно може да се запълни. И като виждам дейностите на демократите, които непременно желаят да си отмъстят за тези 4 година борба с Тръмп, не планувам бързо запълване на пропастта сред двата лагера.
- Имаше ли сюжет при щурма на Капитолия? В едно изявление Вие казахте, че остават такива подозрения поради извънредно рехавата защита. Но някои анализатори са на мнение, че на Тръмп е изработен сюжет по този начин, че той да не може да оспорва повече изборните резултати.
- Големите митинги в Съединени американски щати са съпроводени с принуждение без значение дали са крайнолеви или крайнодесни. Миналата година митингите в поддръжка на придвижването " Животът на чернокожите има значение " прерастнаха в доста съществени стълкновения - палежи, побоища с полицията, ранени хора. Това, което се видя в този момент, бе другото лице на екстремизма в Съединени американски щати - крайнодясното. Странно е, че до момента в който по време на изборите и Капитолият, и Белият дом бяха оградени с решетки, с цел да се предотвратят стълкновения, в този момент нямаше ограждения. Макар че е известно, че поддържниците на Тръмп поддържат втората корекция в Конституцията, даваща право на свободно носене на оръжие и всеки от тях е съществено въоръжен. Да се позволен 40-50 000 стачкуващи първо да се съберат и след това да тръгнат към Капитолия в случай, че Вашингтон е един от градовете с най-тежък режим за възбрана на носенето на оръжие, меко казано повдига въпроси. А кой завоюва от това напрежение - огромна част от републиканците се стреснаха от насилието. От друга страна се видя, че 45% от поддържниците на републиканците и на президента Тръмп не утвърждават насилието. Т.е. хора, които утвърждават Тръмп, не утвърждават насилието. Това оказа въздействие върху някои републикански сенатори да спрат своите политически и правни дейности за оборване на изборния резултат.
- Средната бяла класа гласоподава за Тръмп, но  забавен факт е, че за него са дали избор и 40% от латиносите. На какво се дължи тази поддръжка в случай, че той подвигна ограда на границата с Мексико?
- Да, има растеж на латиновота, през 2016 година той не бе толкоз неприкрит за Тръмп. Флорида гласоподава напълно за Тръмп и републиканците. Там, и най-много в Маями, е концентрацията на емигранти от Куба, които са поддръжници на твърдата линия на Съединени американски щати по отношение на Хавана. Омекотяването на глобите по времето на президента Обама не бе посрещнато добре от кубинската общественост в Съединени американски щати. Тръмп обаче има по-твърда позиция към Куба. Това е едно от обясненията за смяната на настроенията във Флорида.
- Демократите започнаха стъпки за импийчмънт на Тръмп, само че във вторник ФБР разгласи, че се чака въоръжено въстание в 50 щата, в случай че остарелият президент бъде отхвърлен. Как ще се развият събитията?
- Първо, няма време за импийчмънт. Второ, това, което вършат демократите, не оказва помощ за усмиряване на обстановката. Точно назад - в случай че се стигне до изваждането на Тръмп от Белия дом, ще има още по-големи стълкновения, тъй като 75-те милиона негови поддръжници считат, че техният избор е откраднат. В момента единственият човек от демократите, който се пробва да успокои обстановката, е Байдън. Дамското трио към него - Камала Харис, Нанси Пелоси и Александрия Окасио-Кортес, която е представител на демократите в Конгреса, имат извънредно гневно и реваншистко говорене по отношение на Тръмп. То не оказва помощ за усмиряване на напрежението. Освен това съм на мнение, че първото решение на новия Конгрес да забрани джендър обръщенията - " тя ", " той ", " майка " и " татко ", насажда още повече напрежение в двата лагера -  републиканците оповестиха това за идиотщина. Което демонстрира, че вместо да успокоят обстановката, крайни кръгове при демократите се пробват да насадят още напрежение. Байдън е единственият, който приказва за обединяване, слоганът, под който той ще постави клетва, е " Обединена Америка ". Това е методът, по който би трябвало да се приказва сега, а не както вършат крайните крила.
- Ясно е, че във вътрешнополитически проект Байдън ще има доста задания, би трябвало да се пипа доста деликатно. Какво ще се случи във външната политика?
- Президентът Байдън първо ще обърне взор във вътрешността, тъй като над тази невиждана бездна сред републиканци и демократи мъчно ще се създадат мостове. За връзките със света - чакам продължение на сериозното опълчване с Китай. Президентът Тръмп към този момент стартира комерсиална война, само че Байдън ще продължи и политически да лимитира въздействието на Китай най-много в азиатския район и експанзията в Южнокитайско море. Очаквам и усложняване на връзките с Русия, защото беше неведнъж облявявано, че Москва е един от главните съперници на Съединени американски щати в района. Очаквам сериозен напън за прекъсване на плановете " Северен поток 2 " и " Южен поток ", които ще бъдат в основата на съветските енергийни канали в Европа. За връзките с Европейски Съюз се чака от ден на ден единодушие и от ден на ден съдействие. Съединени американски щати ще не престават да оказват напън върху Европейски Съюз за понижаване на такси, квоти и мита, с цел да може да се усъвършенства комерсиалният стокообмен, който е 350 милиарда евро. Отношенията с Англия - още преди години тогава вицепрезидентът Байдън се изрече отрицателно за Брекзит - че това е неточност, която прави английският народ. Ще е доста забавно по какъв начин ще се проведат договарянията - подписването на комерсиално съглашение сред Съединени американски щати и Англия е от значимо значение за английската стопанска система, която след пандемията и Брекзит ще има най-малко двуцифров спад на Брутният вътрешен продукт в идващите 5 година
- Много последователи на Тръмп показват като мотив, че той е измежду дребното US президенти, които не са започвали война. Каква е прогнозата Ви за Байдън - има ли горещи точки, където може да се чакат военни спорове?
- Тръмп беше президент, който мислеше като предприемач и тези трилиони долари, които Съединени американски щати похарчиха в последните 20 година за войни в разнообразни точки на света - да вземем за пример Афганистан или Ирак, не донесоха нищо за възстановяване на сигурността в района. Не на това мнение е Байдън. Докато той беше вицепрезидент на Обама, Съединени американски щати участваха в споровете в Сирия и Либия. Съединени американски щати ще имат много по-агресивна политика през мандата на Байдън. Конфликти чакам най-много с Турция. Досега и Сенатът, и Конгресът одобряваха резолюции за налагане на наказания към Анкара, които бяха блокирани от Тръмп. Но Байдън няма да го направи - Турция и президентът Ердоган ще бъдат под доста сериозен напън от Съединени американски щати поради съдействието с Русия. Най-основният спор ще бъде поддръжката на кюрдите в Сирия и Ирак, които по времето на Обама получиха заричане, че ще имат опция за необятна автономност, на което се опълчва Турция. Това беше блокирано през мандата на Тръмп. Така че най-сериозен спор ще бъде обвързван с Турция и района към нея.
- Като приказваме за Турция като гореща точка, какво ще е отношението към България?
- Президентът Байдън е измежду дребното опитни политици, които имат взор върху Балканите. Смятам, че той ще има съответна политика. Но НАТО ще се опита да промени фокуса на източното крило на организацията, защото Турция демонстрира ненадежност като сътрудник на Алианса. Очаквам пренасяне и съсредоточаване на повече допирни точки в Черно море с възходящото съветско въздействие в този район.
Координационният център във Варна на военноморските елементи на НАТО ще бъде значима точка за Алианса. Поставянето на повече самолетни ескадрили и дронове в Румъния също върви с бърз ритъм. Това демонстрира лека смяна на остротата на НАТО в източното крило и смяна към България и Румъния. Що се касае до икономическите връзки - съществена тематика ще са опциите за диверсификация на газовите доставки и натискът върху " Южен поток " ще бъде доста вероятен. Ще се работи и за възстановяване на комерсиалния ни стокообмен със Съединени американски щати, който за момента е много слаб. Съединени американски щати биха желали повече американски артикули да влизат непосредствено в България. Виждам съдействие най-много в защитата и енергетиката - това са първите точки, в които може да има трайно усъвършенстване.
- Западните Балкани - каква ще е позицията на Съединени американски щати по отношение на стъпките на Северна Македония към Европейски Съюз и нашата позиция в тази обстановка?
- Съединени американски щати са по-заинтересовани от разширението на НАТО, защото считат, че Алиансът е отбранителна конструкция, противодействаща непосредствено на съветското въздействие в района. Но въпреки това незапочването на договаряния на Северна Македония и Албания за Европейски Съюз би дало опция на съветски сили да засилят своето въздействие върху тези страни въз основа на разочарованието на жителите. Това ще стане през Сърбия, която се оказва плацдарма на съветското въздействие в района. Съединени американски щати ще желаят да се изчистят Северна Македония и Албания от увеличаващото се съветско въздействие. Според мен образецът ще бъде като в Черна гора, където се стигна дори до опит за държавен прелом. НАТО е крайъгълен камък за Съединени американски щати за възстановяване на сигурността в района и възстановяване на взаимоотношенията  на равнище отбранителни благоприятни условия, само че Европейски Съюз е политическа стъпка, която ще докара до спиране на съветското въздействие в тези страни. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР