С церемония Община Ямбол и родствениците на ямболския будител Ради

...
С церемония Община Ямбол и родствениците на ямболския будител Ради
Коментари Харесай

Община Ямбол и родствениците на будителя Ради Колесов почетоха 185-та годишнина от неговото рождение

С гала Община Ямбол и родствениците на ямболския будител Ради Иванов Колесов уважиха 185-та годишнина от рождението му на рождената му дата – 26 ноември.

„ Радвам се, че сме дружно, с цел да отбележим уместно 185 години от рождението на ямболския будител Ради Иванов Колесов. Добре е, че измежду нас има доста деца, които ще научат повече за един популярен българин. Учете се на родолюбие от такива персони! Помнете историята на България, на нашия град. Имаме с какво да се гордеем! “ сподели кметът на община Ямбол Валентин Ревански.

Председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков прикани в словото си българите да не не помнят стиховете от всеучилищния химн, отдаден на Светите братя Кирил и Методий: „ Народността не пада там, дето знанието живей. “

Зрителите в препълнената зала „ Съвременност “ на Културно-информационен център „ Безистен “ изгледаха филм за живота на Ради Колесов.

След това кметът на Ямбол Валентин Ревански и ръководителят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков наградиха ямболските възпитаници, отличени в състезанието за млади художници, отдаден на 185 години от рождението на Колесов и 160 години от неговата кончина. Всички над 70 деца получиха грамота за присъединяване и книга за изкуството на портрета.

Празникът продължи със стихове, музикални осъществявания и песни, готови от родственици на будителя от Ямбол и София. Калина Младенова и Анна Младенова, почтени продължители на Колесовия жанр, свириха на цигулка и пиано. Актрисата Велика Цанкова и Веселина Шикова, родственица на будителя, четоха стихове, отдадени на Ради Колесов. Вокална група „ Виолина “ при НЧ „ Пробуда-1909 “ с началник Елена Иванова изпя песента „ България “, изпълнена с впечатляваща хореография, включваща цветовете на националния ни трикольор, основан по концепция на различен ямболски будител – Иван Параскевов.

След празничното честване кметът Валентин Ревански, ръководителят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков и родствениците сервираха цветя пред барелефа на Ради Колесов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР