С топовни салюти и камбанен звън Румен Радев и Илияна

...
С топовни салюти и камбанен звън Румен Радев и Илияна
Коментари Харесай

21 артилерийски салюта за Радев и Йотова, официално встъпиха в длъжност *обновена

С топовни салюти и камбанен звън Румен Радев и Илияна Йотова публично встъпиха във втория си мандат като президент и вицепрезидент на страната. Двамата започнаха нов петгодишен мандат, като Радев е вторият български президент, който остава на поста си за оптимално планувания в Конституцията период.

Началото на втория мандат на висшия главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев беше маркирано с 21 артилерийски салюта.



Президентът Румен Радев дойде на площада малко преди 11 часа, където го чакаше вицепрезидентът Илияна Йотова. Президентът одобри рапорта на началника на караула, поклони се пред Националното знаме, обходи строя и поздрави почетния часовой. След като одобри строя, Румен Радев се качи на трибуната и произнесе слово.

Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова сервираха венец пред паметника на незнайния боец, а в 11.45 часа пред парадния вход на " Дондуков " 2 шпалир от гвардейци ще посрещне президента и висш главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Церемонията наложи изключителни ограничения в центъра на София, който е затворен за коли. През 3 контролни пунктна и засилени инспекции на НСО минаваха жителите, поискали да следят церемонията.

По-рано през седмицата Радев и Йотова поставиха клетва пред Народното събрание.

„ Преди 5 години за първи път одобрих сторя на армията тук, пред катедралния храм и безконечния огън. Помня лицата на доста от вас - хората, пристигнали да поддържат вярата за нова Българя. Надеждата е обща. Първият мандат мина в изтощителна битка, само че вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за доверието! “, съобщи при започване на словото ви Радев.

Той се обърна към жителите, пристигнали в мразовитата заран пред Вечния огън. Вероятно поради времето и коронавирус ограниченията болшинството не бе толкоз огромно.

„ Призовавах и работех за единението, укоряваха ме, че разлъчвам. Водихме борбата за демокрацията “, продължи Радев. „ Обществото сподели, че желае да се раздели с част от предишното. То излязло от апатията. Върнахме честните избори, съживяват се демократичните институции “, направи равносметката си Румен Радев.

" Народът се произнесе и през днешния ден знаем към кои правила градим единството си - правда, единение, грамотност, същинско европейско развите на България ", разгласи той.

Ще бодърствам страната да не се отклони от пътя си, ще не отстъпвам суверенитета и закона, даде обещание той.

" Политическата смяна е единствено първа крачка, чакат ни още доста тествания и се надявам цялото ни политическо потомство да го оснъзнава. Хората потвърдиха пътя, от нас се желае да го поставим. И когато мислим че ни е най-трудно, дано не забравяме - не са доста страните, съхранили име, религия и език през вековете. България е една от тях, тъй като народът е осъзнал нуждата от единството на меч, дух и слово ", съобщи президентът.

Ще реализираме задачите си единствено в случай че обществото остане единно във волята си за смяна и прогрес, настоя Радев. За мен е е значимо какъв брой време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда - това споделил преди 5 година, напомни той. И продължи: За мен значимото е да остана на страната на хората. Радев даде обещание, че ще е президент на всички жители, ще отстоява свободата, правата и достойнноството на своя народ.

" Да живее България ", приключи словото си той, а незабавно след края на словото стартира химна.

Преди това тъкмо в 11 ч. Радев одобри рапорта на началника на караула на площад “Александър Невски” в София. За церемонията на площада са шефът на Народното събрание Никола Минчев, министър председателят Кирил Петков, съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, министърът на защитата Стефан Янев, шефовете на служби, посланици и др.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР