С тежки критики посрещна Министерството на финансите законодателната гордост на

...
С тежки критики посрещна Министерството на финансите законодателната гордост на
Коментари Харесай

Финансовото министерство попиля проектозакона за личния фалит

С тежки рецензии посрещна Министерството на финансите законодателната горделивост на “Обединени патриоти ” – плана на Закон за отбрана на физическите лица при несъстоятелност, по-известен като закона за персоналния банкрут. За него още в средата на тази година и тогава депутатите на Бойко Борисов оставиха усещането, че ще го поддържат, когато бъде импортиран в Народното събрание.

 защита да може да получи физическо лице, което е “изпаднало в несъстоятелност и е в несъблюдение на свои парични отговорности или парични отговорности на трети лица, които са обезпечени от него и то дава отговор солидарно с тях ”. Неплатежоспособността е налице, когато длъжникът не може да разплати в продължение на най-малко 3 месеца свои парични отговорности, чиято обща стойност е с размера на най-малко 5 минимални работни заплати. На закона може да разчита и дебитор с общ размер на отговорностите до 200 000 лева, който е дал за угаждане на кредиторите си цялото свое имущество и приходите си за 5 години напред – с изключение на несеквестируемите. След като минат 5 години от влизането в действие на решението за отбрана, всички необезпечени имуществени отговорности на длъжника, които са зародили преди този миг и не отсрочени или разсрочени, се погасяват.

От отбраната на закона няма да могат да се употребяват недобросъвестните длъжници, твърдят патриотите. В тази група причисляват онези, които са стигнали до несъстоятелност поради закононарушения или административни нарушения; наказаните за корист с доверие, за закононарушение против кредиторите или против финансовата, данъчната, или осигурителната системи; отговорностите им са за обезщетение на вреди от непозволено увреждане; укрили са имущество, с което са основали спънки за угаждане на кредиторите и други

МФ УЧТИВО ОТКАЗВА ПОДКРЕПА

От финансовото ведомство дипломатично декларират, че поддържат изложените претекстове към проектозакона – да се обезпечи отбрана на правата и ползите на добросъвестните длъжници, както и заслужено угаждане на кредиторите им. Но незабавно по-късно отсичат, че законодателното предложение в сегашния му тип няма да реши проблемите, именнно тъй като няма да реализира заложените в него цели: „... липсват задоволително гаранции за почтеност на длъжниците и не са предпазени ползите на кредиторите, като не са основани задоволително механизми за заслужено угаждане на вземанията на всички кредитори на длъжника. Правилата за разкриване, осъществяване и привършване на производството за отбрана са непълни и безсистемно смесват детайли на охранително и исково произвеждане, като са в интерес само на длъжника. ”

ЕксперТите на ведомството правят оценка тримесечния период, след който може да се изиска отбрана, като прекомерно къс, с цел да може да се стигне до заключението, че е налице трайно финансово усложнение, с което да се обоснове настояването. Предвидената сума от 5 минимални заплати дефинират като неособена тежест за хората с високи приходи. А прагът от 200 000 лева считат за твърде висок, което основава условия за корист – в това число длъжниците да се слагат съзнателно в състояние на несъстоятелност и след приключването на 5-годишния период да се освободят от непогасените си отговорности.

Без никакви причини е планувано да се спира начисляването на лихви и неустойки върху всички отговорности, открити в границите на производството за отбрана, показват още от министерството. И предвиждат, че това единствено би подтикнало длъжниците да спрат с заплащанията. „ Приемането на законопроекта в препоръчаната редакция би довело до задълбочаване на проблемите, както и до правна неустановеност с дългогодишен темперамент ”, заключават от ведомството.

ШАНСОВЕТЕ СА НА СТРАНАТА НА ПАТРИОТИТЕ

През ноември в Народното събрание бяха признати, импортирани от ГЕРБ и патриотите, които засягаха въвеждането на отминалост за задълженията на физическите лица. Това стана макар масираната опозиция, на коята се натъкна предлагането, в това число от страна на финансовото и правосъдното министерства. Така стана ясно, че ръководещото болшинство е готово да прокарва избрани законопроекти само с мисълта да впечатли гласоподавателите поради идните парламентарни избори.

В случая с проектозакона за персоналния банкрут самодейността принадлежи напълно на патриотите. От ГЕРБ обаче са склонни да им вършат отстъпки, когато става въпрос за стабилността на ръководещата коалиция. А сътрудниците им надали ще се откажат от опцията да показват грижа за жителите посредством следващата порция законодателни промени в отбрана на длъжника.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР