С тази публикация приключваме традиционната поредица от “Празнични статии, в

...
С тази публикация приключваме традиционната поредица от “Празнични статии, в
Коментари Харесай

2016 : Знакова година за космодрума Восточний

С тази обява завършваме обичайна поредност от “Празнични публикации ”, в които вършим преглед на изминаващата година и обрисуваме това, което следва през новата година.

КОСМОС БГ Ви пожелава радостно посрещане на 2016 година!

Ето останалите публикации от раздела:

Космическата 2016 година – прогнози и упования!

10 най-значими галактически задачи през 2015 година!

10 значими научни открития през 2015 година!

2016 година се обрисува да донесе огромни промени за съветската космонавтика. От 1 януари 2016 година съветската федерална организация “Роскосмос ” ще бъде трансформирана в държавна корпорация, която евентуално ще носи същото име. Русия стартира да подхваща идващия си опит да доближи Марс, въпреки и с европейска помощ. Но най-важният план за осъществяване от руснаците си остава новият космодрум Восточний.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики при започване на 90-те години на предишния век, историческият космодрум Байконур, от който са излетяли в предишното първите спътници, първите хора в космоса, първите автоматизирани станции до Луната, остана на територията на Казахстан. Както американците през днешния ден са в неприятна обстановка да изпращат астронавтите си до “Международната галактическа станция ” с съветски ракети, по този начин и руснаците не са щастливи от обстоятелството, че техният главен космодрум остана на непозната територия и би трябвало да се преценяват с непозната страна. Неслучайно главната цел на актуалната съветска космонавтика е да бъдат трансферирани поетапно всички изстрелвания на локална територия. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики единствено един от огромните космодруми – “Плесецк ” – остана на територията на Русия и точно там беше издигната първата площадка за новите ракети “Ангара ”, които сполучливо дебютираха през 2014 година. Плесецк обаче се намира на север и е подобаващ за изстрелването на спътници в орбита с висок надолнище и в полярна орбита. За потребностите на пилотираната космонавтика, за спътниците, които летят в екваториална орбита, и вероятно за бъдещите междупланетни задачи, е необходим нов космодрум. Той се строи в южните елементи на Азиатска Русия, Амурска област и носи името Восточний.

Строежът на новия космодрум мина през тежки земетресения през 2015 година. През април над 100 експерти оповестиха стачка поради това, че не са си получили заплатите. Бяха открити съществени злоупотреби и корупция към метода, по който се усвояват парите за градежа. Разбра се, че някогашен управител бил пренасочил средства, особено планувани за космодрума, към градеж на мол. Поради тази причина той бе арестуван и разследван дружно със свои доближени (източник: DW).

Изстрелването на първата ракета от Восточний в началото бе планувано за декември 2015 година. През есента на страниците на КОСМОС БГ обаче бе маркирано, че на новия космодрум още даже няма обезпечено непрекъснато топлоснабдяване, електроснабдяване и водоснабдяване.

През месец ноември настъпи същинската зима на Восточний като температурите паднаха до -25ºC. За благополучие на 17 ноември градежът на стартовата площадка за “Союз ” завърши с последното наливане на бетон, както оповестява Анатолий Зак (източник: Russian Space Web). В средата на декември основните горивни хранилища получиха своите първи доставки на течен азот, което разрешава да стартират тестванията на зареждането с гориво.

Оттук насетне ракетата “Союз 2 ”, която бе доставена на територията на космодрума по-рано през годината, ще бъде изведена за сложни проби в края на януари. Датата на първото изстрелване от новия космодрум ще бъде одобрена едвам откакто бъдат преминати сполучливо комплексните тествания. Засега задачата е това да стане до 25-ти април.

Дали това ще се случи? Не е ясно. До края на ноември към момента значими здания не са имали обезпечено електроподаване за непрекъснато. Руските конгреси изобилстват от отзиви на очевидци, че изстрелването на първата ракета от Восточний си остава мираж, тъй като “всички спомагателни средства, обезпечени от Кремъл, са към този момент изхарчени или откраднати ” (източник: Russian Space Web).

Вчера, на 29-ти декември, РИА Новости оповести, че служащите отново са се обърнали към президента Путин с молба да им бъдат изплатени заплатите. В формалното послание се загатва, че “основният проблем, обвързван с неизплащането на заплатите през април, към момента не е позволен ”. Освен всичко това, служащите няма да честват и Нова година (източник: Амур). Работният ден на 31-ви декември ще бъде скъсен, а на 2-ри декември хората се връщат на работа в естествен режим. При тези условия не ми излиза наяве какъв брой отдадени на работата са въпросните служащи, с какво предпочитание я правят и какъв брой качествено ще я свършат.

Трудно е да си разбираем оптимизма на Путин и най-много на Рогозин, за който най-знаковото събитие на 2016 година ще е въвеждането на Восточний в употреба. Говори се, че от задатъка, който е даден при започване на структурата, са изразходени над 80%, а е издигната единствено 40-45% от плануваната екипировка. Това, което е най-лошото, е че останалата 55-60% от непостроената екипировка е в действителност най-скъпата част от структурата. Част от нея би трябвало да бъде обезпечена от Китай. А пари няма. Къде са отишли? Източната преса продължава да изобилства от известия за корупция.

Какво е бъдещето на новия космодрум на Русия? Развръзката ще е следващата година. Още на 15-ти януари е планувано съвещание на държавна комисия, която ще направи обзор на свършената работа по Восточний и ще утвърди датата на началото на тестванията на ракетата на стартовата площадка. Дали обаче ще се оправдаят оптимистичните прогнози за старт тази година, макар неплатените заплати и корупцията, или песимистичните – следва да забележим!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР