С тазгодишното издание на кампанията си за природозащитната организация WWF

...
С тазгодишното издание на кампанията си за природозащитната организация WWF
Коментари Харесай

В Часа на Земята WWF призовава: Мирът е пътят към опазената природа

С тазгодишното издание на акцията си за природозащитната организация WWF насочва апел за мир. Всеки нов ден на военни дейности способства директно или индиректно за утежняване качеството на околната среда. Експертите предизвестяват, че екологичните последствия постоянно не могат да бъдат открити незабавно, тъй като в разгара на боевете стратегиите за мониторинг се преустановяват, а и огромна част от отрицателните резултати се демонстрират в дълготраен проект. В доста случаи обаче вредите са огромни и за малко време се унищожава постигнатото в границите на десетилетия. Ето някои от рисковете:
Изтичане на радиация
Авариите в нуклеарните електроцентрали в Чернобил през 1986 година и във Фукушима през 2011 година демонстрираха, че, макар ограниченията за сигурност, даже в спокойно време съществуват опасности от радиационно замърсяване. По време на война тези опасности са неведнъж по-големи. Освен оборудването, съхраняващо нуклеарни боклуци в Чернобил, на територията на Украйна има 15 работещи нуклеарни реактора. Директни ракетни удари, спиране на електрозахранването или други военни интервенции могат да компрометират системите за безвредно действие на централите и да станем очевидци на втори „ Чернобил “.

„ В началото на март към този момент имаше пожар в най-голямата украинска атомна електроцентрала „ Запорожие “. В този случай, за благополучие, нуклеарната злополука беше избегната. При продължение на бойните дейности обаче има риск идващ сходен случай да провокира сериозна повреда и дълготрайно радиационно замърсяване на екосистемите в периметър от хиляди километри в редица европейски страни. А това би довело след себе си хронични здравни опасности за засегнатото население и генетични аномалии у растителни и скотски типове “, предизвестява Веселина Кавръкова, изпълнителен шеф на WWF България.
Ефекти върху климата
Контролът над изкопаемите горива постоянно е основен фактор в актуалните войни, само че в бъдеще войни може да се водят и за вода, храна и други запаси, застрашени от климатичната рецесия. За страдание, както виждаме и през днешния ден, цивилните поданици, които зависят от изкопаеми горива за издръжка, напредване и отопление, съвсем постоянно са измежду първите и най-уязвими жертви на войната. Военните транспортни средства, бойните самолети и плавателни съдове, постройките и инфраструктурата, обезпечаващи потребностите на войната, също изискват сила, генерирана основно от нефт.

По данни на ), въоръжените сили дружно с промишленостите, които обезпечават тяхното съоръжение, са виновни за 6% от всички световни излъчвания на парникови газове. Немалък е и рискът от непредумишлени повреди. Контейнери за изкопаеми горива, петролни танкери, плаващи в минирани води, или тръбопроводи, възпламенени от военни дейности, биха освободили в атмосферата голямо количество излъчвания от токсични и парникови газове.
Замърсяване на водата и почвата
Въглищните мини се пълнят с вода, която би трябвало да се изпомпва. Ако изпомпването бъде прекратено, съществува заплаха натрупващите се подземни води да се замърсят с тежки метали, които по-късно могат да обхванат във водоносните артерии и почвите. Такъв казус към този момент имаше в изоставени въглищни мини в Източна Украйна и не е изключено да се трансформира в още по-сериозен проблем, в случай че боевете продължат.

Унищожаването на пречиствателните станции за отпадъчни води също може съществено да утежни качеството на водите в района. Сериозни произшествия на замърсяване могат да бъдат породени и при щета на промишлени, петролни или енергийни уреди. Евентуално пръсване на стените на водноелектрически централи може да провокира опустошителни наводнения, както и замърсяване, заключено в този момент в седиментите. Сухопътните мини, касетъчните бомби и други експлозиви могат да замърсят почвите и водните обекти с токсични субстанции, които излагат хората на хронични опасности за здравето и замърсяват цели екосистеми.
Какво можем да създадем?
В Часа на Земята WWF насочва обръщение за мир, който е първата и най-важна стъпка към опазената природа. Нека в тази седмица, отдадена на здравето на нашата планета, да покажем човещина и да дарим от времето си, с цел да помогнем на хората, бягащи от войната в този извънредно тежък за тях миг. Подробности за това по какъв начин бихме могли да дадем своя принос и поддръжка вижте в.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР