С тазгодишното издание на кампанията си за Часа на Земята

...
С тазгодишното издание на кампанията си за Часа на Земята
Коментари Харесай

В Часа на Земята WWF призовава: Мирът е пътят към опазената природа |

С тазгодишното издание на акцията си за Часа на Земята природозащитната организация WWF насочва апел за мир . Всеки нов ден на военни дейности способства директно или индиректно за утежняване качеството на околната среда. Експертите предизвестяват, че екологичните последствия постоянно не могат да бъдат открити незабавно, тъй като в разгара на боевете стратегиите за мониторинг се преустановяват, а и огромна част от отрицателните резултати се демонстрират в дълготраен проект. В доста случаи обаче вредите са огромни и за малко време се унищожава постигнатото в границите на десетилетия. Ето някои от рисковете:

Изтичане на радиация

Авариите в нуклеарните електроцентрали в Чернобил през 1986 година и във Фукушима през 2011 година демонстрираха, че макар ограниченията за сигурност, даже в спокойно време съществуват опасности от радиационно замърсяване. По време на война тези опасности са неведнъж по-големи. Освен оборудването, съхраняващо нуклеарни боклуци в Чернобил, на територията на Украйна има 15 работещи нуклеарни реактора. Директни ракетни удари, спиране на електрозахранването или други военни интервенции могат да компрометират системите за безвредно действие на централите и да станем очевидци на втори „ Чернобил “.

„ В началото на март към този момент имаше пожар в най-голямата украинска атомна електроцентрала „ Запорожие “. В този случай, за благополучие, нуклеарната злополука беше избегната. При продължение на бойните дейности обаче има риск идващ сходен случай да провокира сериозна повреда и дълготрайно радиационно замърсяване на екосистемите в периметър от хиляди километри в редица европейски страни. А това би довело след себе си хронични здравни опасности за засегнатото население и генетични аномалии у растителни и скотски типове “, предизвестява Веселина Кавръкова, изпълнителен шеф на WWF България .

Ефекти върху климата

Контролът над изкопаемите горива постоянно е основен фактор в актуалните войни, само че в бъдеще войни може да се водят и за вода, храна и други запаси, застрашени от климатичната рецесия. За страдание, както виждаме и през днешния ден, цивилните поданици, които зависят от изкопаеми горива за издръжка, напредване и отопление, съвсем постоянно са измежду първите и най-уязвими жертви на войната. Военните транспортни средства, бойните самолети и плавателни съдове, постройките и инфраструктурата, обезпечаващи потребностите на войната, също изискват сила, генерирана основно от нефт.  въоръжените сили дружно с промишленостите, които обезпечават тяхното съоръжение, са виновни за 6% от всички световни излъчвания на парникови газове. Немалък е и рискът от непредумишлени повреди. Контейнери за изкопаеми горива, петролни танкери, плаващи в минирани води, или тръбопроводи, възпламенени от военни дейности, биха освободили в атмосферата голямо количество излъчвания от токсични и парникови газове.

Замърсяване на водата и почвата

Въглищните мини се пълнят с вода, която би трябвало да се изпомпва. Ако изпомпването бъде прекратено, съществува заплаха натрупващите се подземни води да се замърсят с тежки метали, които по-късно могат да обхванат във водоносните артерии и почвите. Такъв казус към този момент имаше в изоставени въглищни мини в Източна Украйна и не е изключено да се трансформира в още по-сериозен проблем, в случай че боевете продължат. Унищожаването на пречиствателните станции за отпадъчни води също може съществено да утежни качеството на водите в района. Сериозни произшествия на замърсяване могат да бъдат породени и при щета на промишлени, петролни или енергийни уреди. Евентуално пръсване на стените на водноелектрически централи може да провокира опустошителни наводнения, както и замърсяване, заключено в този момент в седиментите. Сухопътните мини, касетъчните бомби и други експлозиви могат да замърсят почвите и водните обекти с токсични субстанции, които излагат хората на хронични опасности за здравето и замърсяват цели екосистеми.

Какво можем да създадем?

В Часа на Земята WWF насочва обръщение за мир, който е първата и най-важна стъпка към опазената природа . Нека в тази седмица, отдадена на здравето на нашата планета, да покажем човещина и да дарим от времето си, с цел да помогнем на хората, бягащи от войната в този извънредно тежък за тях миг. Подробности за това по какъв начин бихме могли да дадем своя принос и поддръжка вижте в.

Часът на Земята в България се осъществя с безвъзмездната медийна поддръжка на: Народоосвободителна въстаническа армия, БНР, БНР-Благоевград, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, БНР-Стара Загора, вестник „ Дневник “, сп. „ Бакхус “, Karieri.bg, Vesti.bg, Sinoptik.bg, ClubZ.bg, OFFNews.bg, Под Тепето, GoBio.bg, Programata.bg, сп. „ Българка “, ТВ Туризъм и See.bg

Столична община е формален сътрудник на самодейността Часът на Земята.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР