С тържествено прерязване на лента, в присъствието на повече от

...
С тържествено прерязване на лента, в присъствието на повече от
Коментари Харесай

Над 15 000 души присъстваха на откриването на уникалния Историческият парк на 33 км от Варна

 С тържествено прерязване на лента, в наличието на повече от 15 хиляди души, се откри Историческият парк - най-големия и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този вид в света.

Разположен в приключения си тип на над 700 декара повърхност на 33 км от град Варна, Исторически парк ще показва на всеки клиент интерактивно пътешестване до 10 000 години обратно във времето, през петте столетия на човешката цивилизация.

С думите “Българите сме велики хора и единствено заради този факт можем да се оправим с всички компликации в света. Това е посланието на Исторически парк, което желаеме да предадем на всеки един българин, когато посети обекта. Посланието ни към чужденците е да покажем нашия принос в основаване на международната история. “ Ивелин Михайлов приветства първите гости на Исторически парк.

В двата фестивални дни на българските обичаи и фолклор, посетителите имаха опцията да се допрян до бита, културата и обичаите на нашите предшественици. Да прегледат първия стадий от построяването на Исторически парк като посетят халколитни и неолитни къщи, тракийски замък, три тракийски гробници, прабългарско и славянско населено място и живописни езера.

По време на първия ден от тържественото разкриване, посетителите се любуваха на богата културна и развлекателна стратегия. Началото ѝ беше сложено от 101 каба гайди и Елица Тодорова, както и ревю с носии, съхранявани повече от 100 години. Програмата продължи с музикалните осъществявания и танци на самодейни сформира от Ветрино и национални сформира от Варна.

Кулминацията на Националния ден на българския фолклор беше сложена с величествен концерт с присъединяване на група Булгара-симфони в комбиниране със симфоничния оркестър на Варненска опера, последвано от осъществяване на авторските спектакли " Траки " и " Прабългари " на Ансамбъл Чинари. Гостите имаха удоволствието още да следят и шоу със средновековно преобразените виртуози на огъня – " Палячи “.

В тържествения концерт се включи още националната певица Елица Тодорова, чието осъществяване беше съпроводено от атрактивна кукерска стратегия с присъединяване на кукерски състав от с. Отец Паисиево, община Калоянови. Поп певицата Веси Бонева показа на гостите своя план " Родината “ с обичайни български национални песни, в които новото и остаряло музикално звучене се срещат. Край на вечерната стратегия сложиха двамата братя от формата DJ 89 с взривяващи музикални сетове с съвременно звучене и примесени с фолклорни претекстове, а грандиозни фойерверки означиха тържествено довеждане докрай на първия ден от двудневните празненства.

Вторият ден от откриването – неделя беше отдаден на занаяти и образование в разнородни ритуали и бойни умения от древността за тези, които желаят освен да схванат, само че и да усетят с всички свои сетива битието на нашите предшественици.

По прогноза, през първата година се чакат най-малко 300 хиляди гости, а за идните години да се усили неведнъж. Планът за развиване е последователно да се построяват зоните Прабългари, Древен Рим, Първо и Второ българско царство, както и Страноприемница, къщи за посетители и заведения.

По плана се работи над 9 години, почнал като вдъхновяваща концепция и стигнал до първото публично разкриване и посрещане на посетители през най-дългия ден от годината - 22.06.2019г.

Входът за огромното събитие, както и за разглеждане на самия Исторически парк беше гратис по време на двата дни на празненства, с цел да бъде правилен към своите гости и правилни поддръжници. Поради метеорологичните условия, случили се през последните седмици има някои довършителни действия, които би трябвало да се извършат от екипа на Исторически парк. Предвид този факт, Исторически парк ще отвори публично порти за гости на 15 юли.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР