С тържествена церемония във Варна бе отбелязана 110 годишнината от

...
С тържествена церемония във Варна бе отбелязана 110 годишнината от
Коментари Харесай

Варна отбеляза 110 години от превземането на Одринската крепост

С тържествена гала във Варна бе маркирана 110 годишнината от завладяването на Одринската цитадела от Българската войска по време на Освободителната Балканска война.

Тя се състоя пред паметника-арка на Осми приморси полк на едноименния бул. в морския град. Венци и цветя в памет на починалите поставиха регионалния шеф, кмета на Варна, началника на полицията, представители на Варненската и Великопреславска света митрополия, Военноморските сили на България, районни кметства, патриотични организации, съюзи на офицери и сержанти от запаса и запаса, десетки жители, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Арката на Осми пехотен крайморски полк, пред която се организира церемонията, е част от някогашната врата на казармите в града, където е била дислоцирана едноименната военна част на Българската армия от Третото българско царство.

Полкът се свързва и с името на Петър Димков - изтъкнат офицер, безсънен жител, управлявал построяването на Аспаруховия вал, построяването на Арката и на парка–мавзолей " Владислав Варненчик “. Той е основател на билколечението и националната медицина у нас.

Тържествената гала се организира и във връзка Денят на Тракия, с отдаване на чест на подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили заслон в рамките на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 година – деня, в който е завладяна Одринската цитадела от силите на Българската войска през Балканската война (1912-1913), когато са пленени 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 бойци, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Победата донася свободата на тракийските българи. Тракийското сдружение във Варна е първото у нас. Един от неговите основатели е именития Капитан Петко челник, който е приключил живота си в морския град.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР