С тържествена церемония, съобразена с противоепидемичните мерки, Община Ямбол почете

...
С тържествена церемония, съобразена с противоепидемичните мерки, Община Ямбол почете
Коментари Харесай

Ямбол отбеляза 143 години от Освобождението си от османско робство

С тържествена гала, съобразена с противоепидемичните ограничения, Община Ямбол уважи 143-та годишнина от Освобождението на града от османско иго.

Тя се организира пред паметната плоча, отбелязваща мястото, където са посрещнати бойците на полковник Бакланов от 23-ти Донско-казашки полк на 17 януари /5 януари остарял стил/ 1878 година.
Празникът стартира с патриотични мелодии и маршове в осъществяване на Духов оркестър при Народно читалище „ Съгласие - 1862 ".

Музикалната стратегия беше обогатена с осъществяванията на съветския марш „ Прощание славянки " от Вокална група „ Пятница 13 " и песента „ Де е България ", изпята от Пламена Комитова, ученичка от Гимназия „ Васил Левски в Ямбол. След това Христина Женкова, организатор в Регионален исторически музей, сервира на присъстващите забавен роман за Освобождението на града.

Тържественият обред стартира със слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански, който акцентира: „ За мен е чест и наслаждение да бъдем дружно на този ден. Денят, в който след 143 години Ямбол се прероди след пет века османско иго. Не единствено през днешния ден, само че всеки ден би трябвало да си припомняме героизма на нашите предшественици, които са съхранили националност, религия и език в тежките условия на робството. Разнопосочни са оценките за Освобождението на България, само че не можем да пренебрегнем обстоятелството, че макар обещанията за помощ от Западна Европа през вековете, България беше освободена от войските на православните страни - Русия, подкрепена от Сърбия, Черна гора, Румъния както и от войни от други националности. Днес още веднъж показваме нашата дълбока благодарност към българските възрожденци, родолюбци и опълченци, към хилядите воини, сражавали се надалеч от вкъщи, към всички, взели участие в тази Освободителна за нас война. "
Негово Високопреподобие архийерейският наместник архимандрит Димитрий и отец Жельо отслужиха признателен молебен. Празникът приключи с поднасяне на венци и цветя на благодарност на паметната плоча.

Тази година в церемонията взе участие по-малка представителна военна част от Гарнизон Ямбол - взвод от 20 души от Авиобаза „ Безмер ", шествието до Паметника на героите, починали за националното ни избавление, не се състоя с цел да се избегне скупчването на хора. На празника участваха възстановчици от клуб „ Традиция " в Ямбол и Нова Загора. На присъстващите бяха раздавани защитни маски от чиновници на Община Ямбол. Празникът се организира при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР