С тържествена церемония Община Видин отбеляза 146 години от гибелта

...
С тържествена церемония Община Видин отбеляза 146 години от гибелта
Коментари Харесай

Поклон пред подвига на Ботев и на героите във Видин

С тържествена гала Община Видин означи 146 години от гибелта на Христо Ботев и в памет на всички, пожертвали живота си за свободата и независимостта на Родината, оповестиха от Общината.
 Община Видин
Честването се състоя пред паметника на великия стихотворец и бунтовник във Видин. На него участваха кметът на Общината доктор Цветан Ценков и заместник-кметовете Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, представители на държавни, просветителни и културни институции, на политически партии и неправителствени организации, жители.
 

Слово във връзка 2 юни произнесе доктор Цветан Ценков. В него той акцентира, че с героичната си всеотдайност, както и с гениалното си творчество, Христо Ботев вечно ще живее в сърцата на всички българи: " Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира ".
 Община Видин
Видинският кмет означи, че Ботев е измежду най-магнетичните персони в българската история. И без значение че житейският му път е толкоз къс, борецът за истина оставя извънредно ярка диря, предан безусловно на концепцията за Освобождението на България.

„ Героичното завещание на нашите предшественици освен ни кара да се гордеем, само че ни задължава да бъдем почтени приемници на техните завещания, да обичаме страната си, да я пазиме и в случай че е належащо, да я браним с цената на живота си! И да помним урока, който ни дават родолюбецът и великият стихотворец на България Христо Ботев и неговите следовници! “, съобщи доктор Ценков.

 Община Видин

Кратка стратегия показаха възпитаници от Основно учебно заведение „ Любен Каравелов “, които извършиха патриотични песни, а четвъртокласничката Сияна Борисова рецитира стихотворението „ Хаджи Димитър “.

Тя е притежател на премия от тазгодишния народен конкурс-рецитал за осъществяване на Ботева и възрожденска лирика и прозаичност, който обичайно се организира в границите на „ Ботевите дни “ във Враца.
 
След това пред паметника на поета-революционер бяха поднесени венци и цветя от кмета на Община Видин доктор Цветан Ценков; от името на заместник-председателя на 47-то Народно заседание Росица Кирова; от името на народния представител Иво Атанасов; от името на регионалния шеф на Област Видин Любен Иванов; от Общински съвет; от Видинска света митрополия и доста други институции, учебни заведения, детски градини и жители.
 
Точно в 12:00 часа в памет на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България прозвучаха сирените и всички присъстващи сведоха глава.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР