С тържествена церемония на 30 януари в центъра на София

...
С тържествена церемония на 30 януари в центъра на София
Коментари Харесай

169 години от рождението на Стефан Стамболов

С тържествена гала на 30 януари в центъра на София беше маркирана 169-ата годишнина от рождението на великия общественик Стефан Стамболов. Повече от 300 бяха присъстващите, които отдадоха респект и сервираха цветя и венци пред паметника на Стамболов.

Вече 10 години академичното управление на УниБИТ и в частност Института по водачество към университета провежда тържествени церемонии за отбелязване на годишнините от рождението на този популярен българин. Събитието се организира с присъединяване на Почетен часовой и Гвардейски духов оркестър.

В словото си проф. д. ик. н. Стоян Денчев - ръководител на Съвета на настоятелите на УниБИТ, означи: „ Вярвам, че всеки от нас е в детайли осведомен с живота и делото на „ най-способния общественик, излъчен от балканските народи за целия ХІХ век ", както го дефинира американския историк Уил Мънро. По време на Стамболовото ръководство младото княжество претърпява стопански напредък и България потегля по пътя на индустриализацията и модернизацията. Икономическият напредък е реализиран с три съществени действия: протекционистка политика по отношение на българските производители, привличане на непознати капитали и подписване на преференциални търговски контракти с европейски страни. Неговото кредо може да се дефинира от думите му: „ И за опашката на дявола ще се хвана, в случай че би трябвало, само че ще изтегля България ". Аз с болежка тук бих добавил:... Не свършва нашето злощастно евакуиране ".

Последва слово на проф. д. н. Александра Куманова, която наблюдава в резюме биографията на Стамболов - като бунтовник, стихотворец и общественик, о обобщавайки: „ Стефан Стамболов е кръстопътен феномен за предводителството на българския народ. Той е еманация на българката нация и на българската държавност ".

Проф. д. н. Ирена Петева, ректор на УниБИТ, прочете Похвално слово от президента Румен Радев, в което се споделя: „ Стефан Стамболов отстоява уверено националните ползи... Почитайки един от бележитите държавни мъже на България, от отдалеченост на времето би трябвало да потърсим своя актуален прочит на делото на Стамболов. Този прочит е изключително необходим в свят на провокации и тествания, който трансформира виновното и почтено водачество в причина за благоденствието на нациите ".

Цветя и венци бяха поднесени от държавни и публични ръководители - от Народното събрание, Президентството, Министерски съвет, Министерство на защитата, Светия синод, Военната академия, УниБИТ, експрезидента Георги Първанов, водачи на политически партии, стотици студенти, културни дейци, жители.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР