С тържествена церемония, демонстрации и много усмивки тази вечер в

...
С тържествена церемония, демонстрации и много усмивки тази вечер в
Коментари Харесай

В София отвори врати най-големият Леден парк на Балканите

С тържествена гала, демонстрации и доста усмивки довечера в София бе открит най-големият Леден парк на Балканския полуостров. Благодарение на Столична община и Фондация „ София – европейска столица на спорта “ Княжеска градина до Орлов мост се трансформира в голяма спортна сцена, а поданици и посетители на града ще могат да употребяват атрактивното оборудване през цялата зима.

Пързалката бе открита от кмета на града Йорданка Фандъкова, която благодари на всички, спомогнали за това, София да има своя Леден парк. „ Пързалката е ваша, на децата, на всички, които желаят да бъдат по-жизнени и дейни. Тук, в сърцето на града, тази спортна сцена ще дава повече благоприятни условия за спорт и положително въодушевление, “ сподели Фандъкова, преди да даде алегоричен старт на първата обиколка по алеите за нетърпеливите кънкьори.

Приветствие към присъстващите насочиха още Георги Георгиев – ръководител на СОС и на Фондация „ София – европейска. столица на спорта “ и Манфред Майер, търговски шеф на Ай Ес Ти Австрия - компанията построила Ледения парк. „ Ето, че напъните се възнаградиха. Горди сме, че този Леден парк на повърхност съвсем 4 декара ще бъде разполагаем на софиянци и гостите на града през цялата зима. След Нова година всеки ден ще има по 3 часа за проведено посещаване на децата от столичните учебни заведения, “ сподели Георгиев.



Сред формалните посетители бяха още Татяна Георгиева – ръководител на Комисията за децата младежта и спорта към Столична община, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондацията и член на УС на ACES EUROPE, членове на УС на Фондация „ София – европейска столица на спорта “, Белчо Горанов – общоприет секретар на Български олимпийски комитет, Хуго Алонсо – общоприет секретар на ACES EUROPE, други европейски спортни ръководители от ACES EUROPE и ENGSO и други

Събитието по откриването бе предхождано от спиращи дъха демонстрации на българските школи в ледените спортове.

Представители на клубове по фигурно пързаляне и по шорттрек демонстрираха майсторство и събраха погледите на стотиците пристигнали за церемонията. Най-търсена за фотоси, селфита, изявленията и подписи бе Евгения Раданова, която първа се пусна по направения лед и напомни уменията си в шорттрека, с които завоюва за България 3 олимпийски медала от игрите в Солт Лейк сити 2002 и Торино 2006. Спортната икона връчи на Фандъкова голям букет в символ на признателност към Столична община за изработката на Ледения парк, след което показа демонстрациите на младите ни гении и характерните техники в шорттрека. Най-добрите български състезатели във фигурното пързаляне също презентираха последните си осъществявания под управлението на Силвия Денкова и треньорката Ина Лутяй. Точно в 18 ч. сирена огласи откриването и първата обиколка из приказно осветените пътеки.

Леден парк „ София “ бе построен в продължение на месец, през това време част от алеите на градината бяха заледени, а двете огромни площадки с многото разклонения и завои от през днешния ден ще доставят наслаждение на феновете на зимните спортове. ICE PARK SOFIA е завършен по сходство на този във Виена, планувано е да работи до 1 март идната година.



Пързалката разполага с 2000 чифта кънки, 50 тренажора за образование на деца, 12 инструктори и непрестанно здравно обслужване. След 1 януари учениците от София проведено ще употребяват гратис часове, другояче цената на посещаване е 20 лв. за една сесия от 2 часа, планувани са понижения за неведнъж прилагане, а кънките се наемат против 2 лева Два големи екрана, лед осветяване и цветомузика трансформират парка в колоритна зимна приказност във вечерните часове, като всичко е енергоспестяващи светлини.

Работното време е всеки ден от 11.00 до 22.00 ч. с по четири двучасови сесии дневно: 11–13 ч., 14–16 ч., 17–19 ч. и 20–22 ч. с едночасова отмора сред тях за разчистване на леда.

Съоръжението може да работи при температури до плюс 18 градуса, то е построено по самодейност „ София – европейска столица на спорта “ по модела и с опита на водеща австрийска компания в тази област. Леденият парк е с Коледен базар, където каращите кънки или съпътстващите ги могат да прекарат приятни минути в дните по празниците.

Откриването на Ледения парк е част от визитата на водачи на европейския спорт, които дойдоха нощес по отношение на връчване на София знамето за „ Световна столица на спорта през 2024 година “ и през днешния ден бяха измежду формалните посетители при откриването на пързалката. Самата гала по връчването на флага ще се състои тази събота, 3 декември от 18.15 ч. по време на тържествена Гала в зала 1 на НДК, на нея ще бъде маркирана и 80-годишнината на Националната спортна академия „ Васил Левски “. Утре пък от 15 ч. интернационална конференция ще събере кметовете на десетки български градове под мотото „ Българското завещание в самодейността „ Европейки градове на спорта. “

БНР подкасти: Фактор Младите с име Младите с име
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР