С тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини пред

...
С тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини пред
Коментари Харесай

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини беше отслужен за Деня на храбростта

С церемониален водосвет на бойните флагове и знамената светини пред Паметника на Незнайния боец в София стартира честването на Деня на храбростта и празника на Българската войска – 6 май.

Водосветът отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп.

В послание на Негово Светейшество патриарх Неофит за празника, прочетено на водосвета, се показва, че в хилядолетната си славна история героичното ни воинство е било благонадежден поръчител за сигурността, мира и благоденствието на православния ни народ. Воинството ни продължава жертвеното ни служение и през днешния ден с достолепие, носейки своя заветен дълг, безрезервно изпълнявайки високоотговорните си задания, съхранявайки достойнството и славата на бойните флагове, наследени от предците, показва патриарх Неофит. Затова и светата ни черква всеки път е благославяла и е имала в молитвите си Българската войска, тъй като тя е била и ще бъде победителка, единствено когато се радва на Божията поддръжка и протекция, когато с дейностите си отстоява обективна и благословена от Бога идея, каквато може да бъде само предпазването и отбраната на страната и народа ни, декларира патриарх Неофит. Негово светейшество акцентира, че това е разбирането на църквата за призванието и дилемите на всяка въоръжена мощ. „ Затова и светът ни е толкоз обезпокоен през последните месеци, в които станахме очевидци на братоубийствената война в Украйна, когато виждаме един православен народ да води война срещу различен православен народ с безпричинно и излишно клане, посявайки семената на една дълговечна омраза и разделяне сред братя по религия и жанр. В тези скръбни дни и месеци, когато православната ни черква непрекъснато насочва своите молебствия за мир и за преустановяване освен на войната в Украйна, само че и на всеки въоръжен спор по света, още веднъж си припомняме основата на християнската ни религия, която повелява да бъдем миротворци, само че и да не се помиряваме със злото и още веднъж се молим на всемилостивия Бог да упокои и одобри в своето небесно царство жертвите на тази война и да вразуми тези, в чиято власт е тя да бъде спряна “, декларира патриарх Неофит.

Пред Бога е скъп всеки човешки живот и по тази причина войната не е и не може да бъде средство за разрешаването на нито един спор, нито за нея може да съществува каквото и да е опрощение. Като черква Христова не можем да се примирим с военните дейности и да не ги изобличим като демонстрация и празненство на злото в този свят, декларира патриарх Неофит.

Днес, когато се освещават бойните флагове на Българската войска, се молим тя да бъде постоянно протекция на своя народ, войска, която е поръчител за съхраняването на живота, достойнството и достолепието на всеки човек, показва още Негово Светейшество.

Преди началото на църковния обред президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска.

Държавният глава, министърът на защитата Драгомир Заков и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов сервираха венци пред Паметника на Незнайния боец и уважиха паметта на починалите за свободата и независимостта на България.

При осъществяването на националния химн бяха създадени 20 артилерийски салюта. Церемонията приключи с церемониален марш на военнослужещите от представителните гвардейски елементи.

Сред присъствалите бяха министър председателят Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, висши военни, дипломати. Много жители бяха пристигнали на пл. “Св. Александър Невски “ за водосвета на бойните флагове и знамената светини.

Денят на храбростта и празник на Българската войска ще бъде маркиран в страната с демонстрации на качества от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специфичните интервенции. За трета поредна година няма боен церемониал за празника.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР