С тържествен общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора и

...
С тържествен общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора и
Коментари Харесай

Стара Загора отбеляза тържествено 114 години от обявяването на Независимостта на България

С церемониален общоградски обред, проведен от Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада, в парк „ Александър Стамболийски “, бе отдадена респект пред всички, съдействали за оповестяването на България за самостоятелна страна през  1908 година.

С венци и цветя пред Паметник на починалите във войните старозагорци бе маркирано делото, довело страната до равнопоставеност и напредък.

„ Преди 114 години на този ден, българският народ прави следващата значима крачка към заявяването на своя суверенитет.  Обявява своята самостоятелност по безапелационен метод. Историците споделят, че този миг е блестящ за българската дипломация. България е била и е велика страна. Само след няколко седмици, част от претендентите за народни представители, които са през днешния ден измежду нас, ще бъдат в ръководството на нашата страна. Знайте, че независимостта не е единствено спомен, не е единствено исторически факт, който ни събира пред паметниците. Тя е отговорност. Тя бива скъпа, когато се чува гласът на народа. Завършвам с думите, които цар Фердинанд произнася на 22 септември 1908 година в църквата ”Св. Четиридесет мъченици ” – Да живее свободна и самостоятелна България! Да живее българският народ! Честит празник! “, сподели в словото си отрасловият зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

В отбелязването на паметната дата се включиха още общински съветници, регионалният шеф на Стара Загора Иван Чолаков, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден военачалник Станимир Христов, десетки представители на локалната и държавната власт, политически партии и неправителствени организации, признателни жители.

Празничната стратегия продължи с празничен концерт на обединения при НЧ „ Климент Охридски -1860 “ в парк „ Александър Стамболийски “ и с цветен фолклорен привет от НЧ „ Настроение – 2017 “ на площада пред Общинска администрация.

Храмов празник отбелязва старозагорското курортно населено място Старозагорски бани. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР