С шествие в знак на почит към делото на Патриарха

...
С шествие в знак на почит към делото на Патриарха
Коментари Харесай

Шествие в чест на Вазов организира Народния

С шествие в символ на респект към делото на Патриарха на българската литература Народният спектакъл „ Иван Вазов ” ще даде начало на честването на 170 години от рождението на великия българин. Бележитата годишнина ще бъде почетена от първата ни натрупа с поредност от събития на 9 юли.

Началото ще бъде обещано с откриването на взаимна галерия с сътрудниците на честванията – Столична община и Българска академия на науките. Събитието е с начален час 10:30 часа пред постройката на театъра, а думи на респект към Вазов ще изрекат патронът на честванията – кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и драматургът на театъра Мирела Иванова.

След финала на церемонията – към 11:10 часа, към къщата на Иван Вазов на ъгъла на ул. „ Раковски ” и „ Иван Вазов ” ще се насочи шествие с присъединяване на артисти от трупата и чиновници на театъра, интелектуалци и жители. Там 11-годишната Калина Божинова – щерка на актрисата Параскева Джукелова, и 13-годишният Симеон Ангелов – наследник на артиста Даниел Ангелов, ще показват от обичания балкон на Вазов с аспект към театъра емблематичните му стихотворения „ Аз съм българче ” и „ Молитва ”.

Шествието ще продължи към паметника на Вазов, където слово ще произнесе шефът на Националния книжовен музей Атанас Капралов и ще прозвучат стихове на поета.

Точно в 18:00 часа на Голяма сцена в Народния спектакъл ще се събере културният, нравствен и политически хайлайф на страната, с цел да уважи годишнината от рождението на Вазов с тържествена гала. Тогава ще станат известни имената на номинираните и носителят на новоучредената премия за нравствен принос на името на Иван Вазов. Водещ е артистът от Народния спектакъл Дарин Ангелов.

Знаковият Вазовед член кор. Милена Цанева, която през май навърши 90 години, ще произнесе от сцената на Народния спектакъл малко и вълнуващо слово, отдадено на основателя на българския Космос. Публиката ще чуе думи от кмета на София, шефа на театъра Мариус Донкин, както и от ръководителя на Фондация „ Основа-та “ акад. Дамян Дамянов.

Веднага по-късно ще бъде показан документалния филм „ Театър по време на пандемия “ на режисьора Борис Радев. Филмът е продуциран от Народния спектакъл. Сценарист е Аделина Радева, оператор – Румен Ганев.  В фрагментите, които демонстрират възстановки на основни събития от историята на театъра, вземат участие артисти от трупата, а в облика на Иван Вазов се превъплъщава артистът Валентин Танев. Филмът ще бъде излъчен и по Българска национална телевизия 1 същата вечер от 22:30 часа.

След края на прожекцията феновете ще могат да видят и премиерния театър „ О, ти, която и да си... “ от Мирела Иванова, който вкарва в лиричния любовен свят на националния стихотворец. Режисьор е Бойка Велкова, а в функциите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР