С шарени коси, цветни и широки дрехи, много и различни

...
С шарени коси, цветни и широки дрехи, много и различни
Коментари Харесай

Изложба припомня филосфията на рейв културата в България

С шарени коси, цветни и необятни облекла, доста и разнообразни обеци, свободни да следват себе си, заредени с възторг и личен темп, доста от младежите в края на 90-те години у нас изповядват философията на рейв културата. Днес идеологията им може да бъде проследена в мултижанровата галерия „ BRA | Български Рейв Архив “, която се открива на 22 септември от 19 часа в Национален студентски дом и ще остане там до 29-и.

Изложбата е замислена като мост сред поколенията и споделя историята на електронната музикална сцена в България. Филтри за добавена действителност, флаери, плакати, видеа и фотографии, изявленията с продуценти, диджеи, виджеи и пъстри „ празненство животни “ показват зараждането на рейва.

„ Това време – края на 90-те – беше доста интензивно с тази просвета и повлия на обществото по някакъв метод. Много младежи слушаха тази музика и я възприемаха като метод на изложение, изложение на свободата си. Мисля, че е значимо да не забравяме историята си, посредством нея би трябвало даже да вдъхновим и новото потомство “, показа в „ Какво се случва “ кураторът на изложбата – образният актьор Владислав Илиев – Vladzen.

Според него експозицията насочва същото обръщение, което и преди са пропагандирали рейвърите – независимост, обич и ненасилие. А това, което не трябва да се не помни, е точно дивия детски възторг, с който хората тогава са се забавлявали дружно и са се учили взаимно на морал и полезности. Владислав Илиев има вяра, че в основата на рейв културата са чисто човешки взаимоотношения, които би трябвало от ден на ден да пазим и поддържаме.

Независимо дали звучи в далечен клуб, или от централните софийски улици, рейв сцената кара хората да танцуват и да загърбват разликите си – били те обществени, политически или стопански. Правила го е преди, може да го прави и в този момент. Тази просвета има опцията да се възроди, а „ BRA | Български Рейв Архив “ слага началото на това наличието, което пази паметта за нея, да бъде цифровизирано, обработено и показано по новаторски и актуален метод.

Владислав Илиев споделя повече в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР