„С ролите и партньорите на Мими Балканска“ – това е

...
„С ролите и партньорите на Мими Балканска“ – това е
Коментари Харесай

Възкресяват легендата Мими Балканска

„ С функциите и сътрудниците на Мими Балканска “ – това е мотото на концерта театър, чиято премиера е на 18 юни в Сити марк арт център (бившето кино „ Левски “ в столицата). Автор на сюжета е ЕлианаМитова – биограф на огромната оперетна звезда и авторка на книгата „ Мими Балканска – царицата на оперетата “.

Режисьор е Марио Николов, музикалните фрагменти от типичен оперети ще бъдат изпълнени от Валентина Корчакова и Марио Николов. Ще чуем и осъществявания на именитата Мими, съхранени в персоналната сбирка на Елиана Митова.

Животът на огромната звезда към момента не е пресъздаден на кино лента, може би тъй като няма да се откри актриса, която да се превъплъти в нейния облик. Затова и ползата към всичко, обвързвано с нея, не стихва. Кого е обичала, къде е направила първите си стъпки в изкуството, в кои страни е гостувала – за всичко това ще опишат основателите на концерта театър.

Домакин на събитието е Христо Киров, който е трансформирал бившето столично кино в гиздав дребен спектакъл с превъзходна звучност. Уютната сцена на Сити Марк арт център подготвя към фамилиарност и естествено другарство с публиката. На премиерата ще участват и оперетни примадони, които през годините са общували с огромната Мими. Сред тях е Теодора Георгиева, единствената ученичка на Мими Балканска, изработила с нея паметните функции на Силва и Цилика в „ Царицата на чардаша “.

Сюжетът, който ще бъде разказан посредством слово и музика, наблюдава старта на 17-годишната Мими на сцената на спектакъл „ Ренесанс “, където тя дебютира в ролята на субретката Лори Ашенбренер в оперетата „ Феята на карнавала “ на Калман.

Малкото момиче, останало рано без татко, мъчно намира пари да си заплаща уроците по пиано

То даже не подозира, че тъкмо в „ Ренесанс “ ориста му ще се преобърне на 180 градуса. Попаднала в ръцете на режисьора Стоил Стоилов и артиста Петко Атанасов Мими израства като огромна артистка - на първо време основава изложба от субретки, които омайват софийската аудитория. Това са Лори, Щаси, Лиза, Мамзел Нитуш.

И въпреки че няма огромен глас, нито пък е учила пеене, Мими е всяка вечер на сцената и не може да си разреши даже лукса да прегракне. Край на пианото, завършек на учебното заведение – зове я огромната кариера. В театъра се влюбва за първи път – в тенора Иван Цачев, много по-голям от нея. Вместо скъпа козметика и цветя, той й купува кукли, тъй като Мими още не се е наиграла. Двамата са нонстоп в театъра, а не след дълго се постанова Мими да премине от субретките към героините. Това се случва в театър „ Графиня Марица “.

Тъй като няма подобаващ костюм за нея – Мими е нисичка и слаба, една богата еврейка, госпожа Амбил, общително й дава красивите си тоалети, та дебютът да не пропадне. И я връхлитат героините – Графиня Марица, Силва Вареску, Анна Главари, Ана-Елиза. Малкото момиче незабелязано се трансформира с красива жена, обожавана от цяла София.

А тя обича единствено своя Иван, който постоянно й поставя рога. Стигат до бракоразвод – Иван Цачев отпътува за Германия и става първи тенор на операта в Дрезден, а Мими си остава в София. Любовта я спохожда за повторно – доктор Кирил Марков на драго сърце минава под венчило с нея, откакто я е излекувал от тежък грип. Мими към този момент мечтае за семейство, а когато докторът приема вкъщи дечица, с цел да ги оперира от сливици, тя ги държи в скута си. Уви, ориста не й отрежда да стане майка, за което огромната прима съжалява до последния си момент.

С Кооперативния спектакъл Мими Балканска посещава Турция и омайва самия Кемал Ататюрк, гастролира и в Югославия където я води близкият й другар тенорът Петър Райчев. Много са обожателите й, малко на брой са тези, на които тя е обърнала внимание. Д-р Марков също се оказва погрешен брачен партньор и двамата се разделят. Последната й обич – евентуално най-голямата, е артистът Тодор Младенов, с 24 години по-млад от нея. Цяла София приказва за тази малко необикновена обич, даже кварталният отговорник - през 60-те имаше подобен пост в милицията, я стопира по улицата и я поучава: „ Я да се ожените, другарко Балканска, такава хубава двойка сте с Тодор Младенов “... За жал до брак не стигат - Тодор умира в ръцете й покосен от най-страшната болест – рак на стомаха.

Голямата Мими се снима в два кино лентата, като застава пред камерата паралелно с Татяна Лолова. Публиката към момента помни забележителното честване на 80-ата годишнина на Балканска в Музикалния спектакъл, когато й е връчен следващият висок медал.

Легендарната оперетна звезда си отива след банална интервенция от жлъчка на 22 май 1984 година в Правителствената болница. Близките й до последно съжаляват, че не са я отвели в „ Пирогов “, където интервенцията е щяла да бъде по-навременна и Мими да оцелее. Но по този начин било писано! Сребърният пръстен, който до последно краси ръката й, в този момент е на ръката на нейния биограф Елиана Митова, която не се разделя с паметното украшение.

По време на концерта в Сити марк ще бъдат прожектирани превъзходните фотопортрети на Мими Балканска, дело на огромните майстори на обектива Петър Папакочев и Емил Рашев, с които я е свързвало близко другарство.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР