С разширена дефиниция, отговаряща на днешните времена, Мериам-Уебстър“ обяви вездесъща

...
С разширена дефиниция, отговаряща на днешните времена, Мериам-Уебстър“ обяви вездесъща
Коментари Харесай

„Ваксина“ е дума на годината според „Мериам-Уебстър“

С разширена формулировка, отговаряща на днешните времена, „ Мериам-Уебстър “ разгласи вездесъща истина за своята дума на 2021 година – „ ваксина “.

„ Това в действителност съставлява две разнообразни истории. Едната е научната история - тази забележителна скорост, с която имунизациите се създават. Но, има и диспути по отношение на политиката и политическата принадлежност. Това е една дума, която носи тези две големи истории “, разяснява за „ Асошиейтед Прес “ Питър Соколовски, основен редактор на известния речник.

Търсенията за „ ваксина “ в „ Мериам-Уебстър “ са се нараснали с 601% през 2020 година, когато бяха приложени първите дози от препарат против COVID-19 след бърза разработка и месеци на спекулации и полемики по отношение на ефикасността. Първата доза бе сложена през предишния декември във Англия.

В съпоставяне с 2019 година, когато имаше малко полемики за имунизациите, речникът записва нарастване от 1048% в търсенията тази година.

Думата „ ваксина “ не се е родила за един ден. Първата ѝ известна приложимост се простира до 1882 година, само че по-рано се появяват препратки, свързани с нея. Тя е заимствана от новолатинската “vaccina ”, което идва от “vaccinus ”, означаващо „ на или от крава “. Латинската дума за крава е “vacca ”.

Инокулацията, въпреки това, датира от 1714 година и в прочут смисъл се отнася до акта на инжектиране на „ инокулум “.

Докато други речници избират думите на годината посредством комисии, „ Мериам Уебстър “ я избира въз основа на данните за търсене. Сред подгласниците в листата за 2021 година са още:

►  „ Въстание “ ( “Insurrection ”) – ползата към тази дума идва от щурма на Капитолия от 6 януари предходната година. Търсенията за нея са се нараснали с 61 000%.

►  „ Инфраструктура “ ( “Infrastructure ”) – американският президент Джо Байдън съумя да реализира това, с което Тръмп не се оправи, законопроект за инфраструктурата на Щатите.

►  „ Постоянство “ ( “Perseverance ”) – „ Пърсивирънс “ е името на марсохода, който НАСА изпрати на Червената планета. Той дойде там на 18 февруари и името му е измислено от 14-годишно момче от щата Вирджиния след присъединяване му в конкурс на галактическата организация.

►  „ Номад “ ( “Nomad ”) – думата провокира интерес към лентата „ Земя на номади “, която завоюва три награди „ Оскар “, в това число тази за най-хубав филм. Клоуи Жао стана втората жена победител в категорията за най-хубав режисьор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР