С различни културни прояви днес в Монтана ще бъде отбелязана

...
С различни културни прояви днес в Монтана ще бъде отбелязана
Коментари Харесай

В Монтана отбелязват 131-та годишнина от обявяването на градския статут

С разнообразни културни прояви през днешния ден в Монтана ще бъде маркирана 131-та годишнина от повторното оповестяване на градския статут на селището, оповестиха от месната община.
В Регионалния исторически музей ще бъде показан сборникът " Българският Северозапад - минало и актуалност ". Той съдържа научни отчети от едноименна конференция с теоретичен началник проф. Александър Костов от Българска академия на науките.
В 17,30 часа на централния площад „ Жеравица “ ще бъдат запалени светлините на коледната елха. Водещ ще бъде артистът Симеон Тодоров от Общинския куклен спектакъл „ Патилан “. За пръв път пред аудитория ще прозвучи новата ария на Нели Рангелова и вокално студио „ Детски смях “ към ЦПЛР-ОДК „ Ние, врабчетата “ – „ Коледа “. В програмата ще вземат участие с тематични танци три обединения – „ Dance Machine Crew “, „ Gracia Dance “ и „ Финес “. Кулминация на концерта ще бъде огнено и светлинно шоу на група „ Палячи “. 
В 18,30 часа на сцената на обновеното читалище „ Разум “ в Монтана стартира концерт, в който ще вземат участие Орлин Горанов,  Теодора Петрова, Миряна Калушкова и Гергана Стоянова и оркестърът на Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “ – Велико Търново с диригент Георги Патриков. На концерта ще прозвучат известни арии от мюзикъли и рок-опери, както и произведения на български композитори.
Монтана е разгласен наново за град на 2 декември 1891 година от княз Фердинанд, който тогава преименува село Голяма Кутловица в град Фердинанд. По времето на социализма градът е наименуван Михайловград, а през днешния ден носи античното си римско име Монтана, с което е прочут от 160 година след Христа и съгласно историческите източници тогава е бил предна цитадела на римската империя с към 25 000 души население, огромна част от които бойци.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР