С проста автоматизация работата може да заспи, докато заплатата тече(снимка:

...
С проста автоматизация работата може да заспи, докато заплатата тече(снимка:
Коментари Харесай


С проста автоматизация работата може да „


С елементарна автоматизация работата може да „ заспи ”, до момента в който заплатата тече
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ експерт съумя да автоматизира съвсем изцяло работните си отговорности и да отделя единствено 10 минути дневно за тях, получавайки заплатата си. Throwaway59724 – под този псевдоним разработчикът споделя за оптимизацията.

Най-обикновен скрипт, написан за малко време, напълно поема всичките отговорности на своя основател, който пък се във форума Reddit. Публикацията от четвъртък, 13 януари, притегли голямо внимание и към този момент получи над 80 000 позитивни оценки и повече от 5 000 коментара.

В същото време Throwaway59724 не е нарушил никакви правила и даже не е измамил шефа си. Той (или тя, не е ясно) си прави работата почтено и отговорно, с единствената разлика, че в този момент компютърът му прави всичко вместо него.

Прилагайки базови знания по програмиране и няколко минути търсене в Гугъл, Throwaway59724 съумял съвсем изцяло да освободи времето си от работа и да го изразходва за това, което желае, и в същото време да даде на компанията това, за което го е наела. Получава относително добра заплата – към 90 000 $ годишно.

Throwaway59724 работи като ИТ експерт за дребна адвокатска адвокатска фирма. Неговите отговорности включват обработка на цифрови доказателства за правосъдни каузи. Компанията реалокира цялата база данни с цифрови доказателства в облака, само че единствено Throwaway59724 има достъп до облачния сървър с администраторски права и опция за качване на файлове в него. Всички останали консуматори могат единствено да ги преглеждат, без никакви други права.

Служителите копират стотици хиляди файлове в локално вместилище, само че Throwaway59724 би трябвало ръчно да ги качи в облака. По думите му, това е единственото нещо, което е правил през целия осемчасов работен ден. Когато бил в офиса, е прекарвал по-голямата част от времето си на луфт и преди да пристигна пандемията от ковид, последвана от самоизолация, е трябвало да се преструва, че е изцяло потънал в работата.
още по темата
Поради пандемията, управлението пуска Throwaway59724 да работи от у дома. Той настройва далечен достъп до офисния си компютър и в границите на една седмица написа елементарен скрипт, който прави съвсем цялата му работа вместо него.

Скриптът сканира локалното вместилище за нови файлове и генерира хеш суми за всеки от тях. След това програмата копира документите в облака и още веднъж генерира хеш (това е належащо като доказателство, че никой не е редактирал файловете).

Сега Throwaway59724 играе видеоигри по през целия ден и прави други неща, в това число работи по някакъв личен план, за който избира да не приказва. В края на деня той прекарва към 10 минути в обзор на дневника на скриптовете, с цел да се увери, че всичко е минало безпрепятствено.

ИТ спецът признава, че се е чувствал отговорен известно време след пускане на парчето код. Сторило му се, че обира компанията, в която работи, защото получава заплата, без да прави нищо.

В последна сметка обаче Throwaway59724 се убeждава, че до момента в който управлението е предостатъчно, той прави всичко както би трябвало. „ Правя тъкмо това, за което бях нает, цялата работа се прави в точния момент и се любувам на живота си. Всички печелят ”, хвали се той.

Ако работодателят реши да го уволни, Throwaway59724 просто ще деактивира скрипта и ще приключи отдалечената връзка със служебния компютър. Скриптът му принадлежи, както и компютърът вкъщи, на който работи.

На домашния компютър, платен от него само за осъществяване на скрипта, няма други служебни файлове. Всички цифрови доказателства се съхраняват в локалното вместилище на компанията и след осъществяване на скрипта се трансферират в корпоративния облак.

Самият скрипт е елементарен осъществим файл (.bat), написан въз основа на информация, получена от Гугъл за няколко минути.

Историята получи необятно разпространяване в интернет и медиите, в това число Newsweek, както показва самият създател, и може да стигне до управлението на компанията. Разработчикът обаче споделя, че сходна популярност „ не му пречи ”.

Потребители на Reddit питат Throwaway59724 за какво не продаде скрипта за доста пари, откакто може да направи нещата по-лесни и евентуално да освободи десетки часове на други хора, на което той дава отговор: „ Моля, разберете, това не е някаква стратегия от висок клас, която коства милиони. Това са няколко реда код, написани в Notepad. Това е видът скрипт, който хората слагат в GitHub с цена от 5 $ ”.

Той също по този начин прецизира, че основаният от него скрипт е подобаващ единствено за един тип работа и единствено за една компания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР