С промени в законодателството, реализирането на инфраструктурни проекти и ефективно

...
С промени в законодателството, реализирането на инфраструктурни проекти и ефективно
Коментари Харесай

Министър Аврамова: Стремим се да осигурим на хората навсякъде добро качество на живот

„ С промени в законодателството, реализирането на инфраструктурни планове и дейно ръководство на европейските стратегии, се стремим да осигурим на хората на всички места положително качество на живот. “

С тези думи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова откри втория курс на Националната стратегия „ Управленски умения “,на Българското учебно заведение за политика „ Димитър Паница “.

За постигането на тази цел по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 към края на ноември тази година по планове са разплатени 1,5 милиарда лв.. За обновяването на 39 огромни и междинни български града, за целия интервал на програмата, са обезпечени 1,6 милиарда лв., заяви министърът. „ Това значат актуализирани градове,  улици, паркове и площади, културни и исторически паметници; усъвършенствана обществена и просветителна инфраструктура, градски превоз, стотици публични и частни здания към този момент са енергийно ефикасни “, изясни Аврамова. Тя акцентира, че по линия на европейската взаимност досега са рехабилитирани 21 пътни сектора с дължина над 343 км на стойност над 295 милиона лв., като всеки един от тези планове е значим за живота на хората в съответния район. 

Друго средство за превъзмогване на несъответствието сред районите е подобряването на пътищата, тъй като те са причина за привличане на вложения и развиване на бизнес, тъй че хората да имат занаят и да не напущат родния си край, стана ясно от думите на районния министър.

Като образец тя даде построяването на автомагистрала „ Хемус “, която ще спомогне за равнене изискванията на живот сред Северна и Южна България. Общият брой на популацията, за което ще има изгода от тази автомагистрала е към 2,9 млн. души върху повърхност от съвсем 44% от територията на страната.

„ Надеждите на Северозапада са свързани и със скоростния път Видин –Ботевград, а на Югозападна България – с доизграждането на „ Струма “, означи още министърът и акцентира, че и по двата плана се работи интензивно. Аврамова заяви още, че е на финалната права и различен огромен градеж - обходът на Габрово.

„ Инструмент за превъзмогване на районните разлики са и нормативните документи и по-конкретно измененията в Закона за районното развиване и Закона за ръководство на средствата от европейските структурни и европейски фондове “, заяви районният министър и добави, че тези документи са значими, тъй като ще дадат финансовата опора, рамката и в това време свободата за осъществяване на районна политика, съобразена с потребностите на всяко обитаемо място. 

Това е и новата идея, залегнала в разпределянето на средствата от идващия програмен интервал 2021-2027, стана ясно още от думите на министъра, когато разполагаемият запас по новата стратегия ще бъде близо 3 милиарда лв.. С тези пари ще бъдат финансирани планове от всяко обитаемо място, всички ще имат еднакъв достъп до запаси. Ще се даде опция няколко общини да работят дружно в един план, обхващайки по-голяма територия на въздействие и обединявайки няколко европейски стратегии за финансиране.

На събитието министър Аврамова моли локалната власт да работи интензивно и в съдействие както между тях, по този начин и с обществените институции,  неправителствения бранш и гражданското общество, с цел да може всеки район да се сплоти към няколко основни целта. 

„ Необходими са напъните на всички – на централна и локална власт, на неправителствени и цивилен организации, на хората по места, с цел да реализираме задачата си - хората да останат и да се развиват там, където са корените и сърцето им “, заключи Петя Аврамова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР