С промени в Закона за автомобилните превози ще засилят контрола

...
С промени в Закона за автомобилните превози ще засилят контрола
Коментари Харесай

Всяка пътна помощ с GPS

С промени в Закона за автомобилните транспорти ще засилят контрола върху репатраците

Контролът върху пътната помощ ще се ползва от Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (бившата ДАИ). До момента към репатраците няма никакви други условия с изключение на наложителна регистрация, която се води от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Това е част от измененията, обсъждани от специалисти от няколко министерства, в Закона за автомобилните транспорти, написа в. Монитор.
Така от автомобилната организация още веднъж ще водят регистъра на спешните коли на осведомителен режим, само че към този момент с правила. " Изискванията ще бъдат безспорното същите като за публичните транспорти. Подробно ще бъдат написани условия към стажа на лидера, екипирането на транспортното средство, а относително скоро влезе в действие и условието за подсилване на товарите, което би трябвало да се съблюдава ", разяснява измененията зам. изп. шеф на " Автомобилна администрация " Дамян Войновски. Управляващите плануват във втората половина на годината да регламентират пътната помощ в Закона за автомобилните транспорти и по този начин да бъде транспонирана европейската инструкция за транспортите.

Ще бъде изработен опит по сходство на такситата да се разгласят цените за услугите на пътната помощ обществено, с цел да може да се абърнем към по-рентабилна услуга, само че и качествена, дават обещание още от ДАИ. Отделно се планува колите за спешна помощ да бъдат снабдени с GPS, с цел да може всеки закъсал да види къде е най-близката.

По думите на Войновски в този момент на никое място не е регламентирано и спазването на времената за ръководство и почивки. В момента репатраците може да бъдат проверявани от ДАИ, само че е безсмислено, признават от организацията, тъй като на никое място не е записано, че би трябвало да водят дневници за работа си, с цел да може да бъде под надзор времената за ръководство. " Няма документ на кой километър са качили транспортното средство и до къде ще го карат, тъй като пътната помощ може да се движат без тахограф до 50 км радиус. В момента няма никакви условия към тях какво би трябвало да водят, може да бъдат проверявани дали е техническо изправно транспортното средство ", добави специалистът.

Много постоянно под предлог за пътна помощ се правят автомобилни транспорти, т.е. транспорт от автокъщата до КАТ, което на никое място не е написано по какъв начин би трябвало да се случва. " В директивата е записано, че транспортните средства за пътна помощ не е належащо да са оборудвани с тахографи, само че е записано какво е пътна помощ. Така че в случай че правят други транспорти, освен на коли за ремонт, те би трябвало да са лицензирани, тъй като това е транспорт против възнаграждение ", разясни Войновски.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР