С промени в наредба Министерство на образованието отменя фиксирания срок

...
С промени в наредба Министерство на образованието отменя фиксирания срок
Коментари Харесай

МОН отмени срока за преминаване на едносменен режим в училищата

С промени в разпоредба Министерство на образованието анулира закрепения период до 2020 - 2021 година, когато учебните заведения трябваше да преминат на едносменен режим.

От Министерството изясняват, че срокът не може да бъде спазен, поради проблеми със основаване на нужните условия.

Затова всеки шеф на учебното заведение ще би трябвало да създаде проект и дружно с общината да дефинират по кое време полудневната организация на образователния ден ще стартира да се реализира преди обяд.

Така в този момент всяка община ще има период - до 15 декември 2018 година - да показа проект за прекосяване на едносменен режим на учебните заведения си.

С промени в наредбата е заложен и специфичен ред за координиране с финансиращия орган - общината, и с началника на РУО, когато броят на местата за I клас в плана на учебния план-прием е по-голям от броя на децата от прилежащия регион за обсег на учебното заведение.

Директорът съгласува опцията за обезпечаване на целодневна организация за всички възпитаници, наличната материално-техническа база и обезпечаването на едносменен режим. Той е задължен да се съобрази със мнението на началника на РУО при одобряването на броя на паралелките за I клас. Това условие се вкарва, с цел да се обезпечат условия за качествено обучение.

МОН също по този начин анулира условието за показване на копие от свидетелството за приключено обучение при кандидатстването в V или в VIII клас. Тази информация към този момент ще се обменя служебно сред институциите.

Това ще важи и при пренасяне на възпитаник от едно учебно заведение в друго. Родителят ще подава единствено заявление в учебното заведение, в което желае да бъде записан ученикът. Директорите на двете учебни заведения ще се осведомят взаимно по длъжностен път, като документите - уверение за пренасяне и други, ще се изпращат служебно. Родителят ще бъде осведомен в края на процедурата, без да се постанова да посредничи в връзката сред двамата шефове.

За превъзмогване на неудобството за родителите, децата, чиито братя и сестри до 12 години към този момент са възпитаници в обещано учебно заведение, ще се разпределят в първа група без значение от адреса, на който са регистрирани.

Предлага се също сполучливо приключилите в чужбина клас, подобаващ на IV или на VII клас в България, в годината на кандидатстване да могат да се одобряват по държавния план-прием.

С смяна в Наредба №11 за оценяването се отстранява и условието за предпазване на класните и на контролните работи от учителя и се планува даването им на ученика за противоположна връзка към родителите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР