С приети на първо чете промени в Закона за движение

...
С приети на първо чете промени в Закона за движение
Коментари Харесай

Депутатите приеха правила за ползване на електрическите тротинетки

С признати на първо чете промени в Закона за придвижване по пътищата депутатите одобриха през днешния ден правила за прилагане на електрическите тротинетки. На процедура те са приравнени с велосипедите, като към тях има сходни условия и забрани.

След публичното разискване са отпаднали най-спорните текстове, които предвиждаха водачите им да носят каски и светлоотразителни жилетки. Каската е наложителна единствено за ненавършилите 18 години ползватели.

При карането на тротинетки по мрачно е задоволително техните водачи да имат имат светлоотразителни детайли по облеклото.

Според признатите текстове самостоятелните електрически транспортни средства, както се назовават тротинетки в закона, могат да се движат по пътищата, в случай че са оборудвани със спирачки, звънец, фар, стоп и светлоотразяващи детайли в профил на колелата.

Забранява се използването им по тротоари, улици I клас, пътища с оптималната позволена скорост над 50 км/ч и улици втори клас без велоалеи. Електрическите тротинетки нямат място и в бус лентите.

На водачите им пък не е позволено да развиват повече от 25 км/ч, да возят някого, да теглят прикачен товар, или да бъдат теглени.

Минималната възраст за каране на електрическа тротинетка е 14 години, в случай че се употребява единствено по велоалея и 16 години, в случай че се кара отвън тях.

Законът дава право на общините да вкарат собствен правилник, в това число да дефинират какъв брой споделени електрически тротинетки могат да се пуснат на тяхна територия и къде могат да се оставят те.

С промени в Закона за придвижване по пътищата се не разрешава използването по пътищата отворени за публично прилагане на самобалансиращи се транспортни средства. Според текстовете в закона това е транспортно средство с едно колело или с две паралелно ситуирани колела, задвижвано от мотор, чиято оптималната градивна скорост не надвишава 25 км/ч, за което е особено присъщо несигурно равновесие и което се нуждае от спомагателна контролна система, с цел да се поддържа в равновесие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР