С приближаването на местните избори желанието за участие във вота

...
С приближаването на местните избори желанието за участие във вота
Коментари Харесай

„Тренд“: 1/4 от решилите да гласуват още не са сигурни за кого

С приближаването на локалните избори желанието за присъединяване във вота се усилва. Над половината от тези, които имат желание да гласоподават, към този момент твърдо са избрали за кого ще дадат своя избор.

За българите най-важно е новият основен прокурор да не е подкупен и да е почтен. Това демонстрират данните от новото национално представително изследване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Оптимизмът продължава да доминира в по-голямата част от българските жители (50%), до момента в който песимистите остават с по-малък дял (39%). Традиционно най-младите остават най-оптимистично настроени, до момента в който при най-възрастните песимистичните настройки преобладават.

В навечерието на локалните избори 42% от всички български жители заявяват, че сигурно ще гласоподават, до момента в който малко под една четвърт (24%) декларират, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната акция дава резултат – сравнението сред същия въпрос през септември и през октомври записва малко по-силна готовност. Ясно проличава мощната готовност на последователите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.



Над половината (55%) от тези, които сигурно ще гласоподават или по-скоро ще гласоподават, твърдо са решили за коя партия / коалиция ще гласоподават, до момента в който 26% към момента не са решили. Тук следим същата взаимозависимост в сравнението сред изследването ни през септември и това през октомври. Регистрираме нарастване на решилите през октомври и спад в колебаещите се.

Ден преди избора за нов основен прокурор тествахме главните институции в бранша. С най-висока позитивна оценка е Министерство на вътрешните работи – единствената от тестваните институции, където позитивната оценка надвишава, въпреки и минимално, негативната. Съдът е с най-голямо струпване на негативни оценки, а за работата на Висш съдебен съвет максимален дял нямат мнение.

Над три четвърти (76%) са тези, които са чули / разбрали, че в края на този месец ще бъде определен нов основен прокурор, до момента в който 18% не са.

На въпрос за качествата, които е значимо да има новият основен прокурор, мощно преобладават моралните – да не е подкупен, безкористен (20%), да е почтен и правилен (19%), да е самостоятелен и да не се поддава на въздействия (9%), до момента в който управническите качества и опита отстъпват единствено с 9%. Най-голям дял от запитаните не могат да преценяват.

.......

Проучването е осъществено от “Тренд”. Източник на финансиране: в. “ 24 часа”. Размер на извадка: 1000 директни полустандартизирани изявленията “лице в лице” с респонденти 18+. Представително е за пълнолетното население на страната. Провадено е от 1 до 10 октомври. Размер на статистическата неточност: ± 3,1%
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР