С предстоящото на 3.10.2020 г., събота, откриване на ловния сезон

...
С предстоящото на 3.10.2020 г., събота, откриване на ловния сезон
Коментари Харесай

В Търговище затягат мерките за предстоящия ловен сезон

С идното на 3.10.2020 година, събота, разкриване на ловния сезон за локален малък и наедрял дивеч и на груповия лов за дива свиня в региона ще започва и профилирана полицейска интервенция, чиято съществена цел е ограничение на предпоставките за осъществяване на закононарушения, престъпления и произшествия по време на ловните излети. Това оповестиха от ОДМВР-Търговище.

Тя бе предшествана от инструктивни заседания с ръководителите на всички 91 ловни дружинки в област Търговище, извършени от чиновници на ОД МВР-Търговище, на Регионална дирекция по горите-Шумен, на Североизточното държавно дружество, на държавни горски стопанства и ловни сдружения.

По време на тези срещи бе подчертано, че с оглед безвредното осъществяване на ловните излети разпоредбите за сигурност при предпазване, носене и приложимост на огнестрелно оръжие, както и съответните противопожарни условия, би трябвало прецизно да бъдат спазвани от всички проведени ловци в региона.

От работа „ Контрол на общоопасните средства “ в регионалната дирекция още един път напомнят някои от главните условия за сигурност, които би трябвало прецизно да се съблюдават по време на излетите:

• С цел недопускане на произшествия с огнестрелно оръжие – стрелбата би трябвало да се реализира единствено по ясно забележима цел и по позволените за отстрел през сезона диви животни
• Забранява се преотстъпването и даването на огнестрелно оръжие и муниции на други лица
• При преместване на ловното оръжие до мястото на лова същото би трябвало да бъде в затворен транспортен куфар, а когато е в калъф – със заключващо устройство на спусъка
• Боеприпасите би трябвало да се придвижват настрана от оръжието
• До неговата приложимост оръжието не следва да е заредено. То постоянно би трябвало да е ориентирано в безвредна посока и да е механически изправно
• Забранено е носенето и използването на оръжие при и след приложимост на алкохол и упойващи субстанции
• Участниците в колективен лов на дива свиня по време на ловуване наложително би трябвало да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ослепителен предупредителен цвят
• не би трябвало да се напуща своеволно позицията, избрана от ръководителя на лова
Осъществяваните от чиновниците на дирекцията превантивни ограничения и осъществяваните от тях инспекции на ловните дружинки и на техните членове ще продължат през целия ловджийски сезон.

Припомняме, че тазгодишният ловджийски сезон/за пъдпъдъци, гургулици, гривеци, горски бекас и елементарна бекасина/ бе открит на 8.08.2020 година С откриването му в регионалната дирекция на МВР-Търговище започва едномесечна профилирана акция за ограничение на предпоставките за осъществяване на престъпления, свързани огнестрелни оръжия и муниции, по време на която полицейските чиновници са ревизирали 42 ловни дружинки и 163-ма ловци.

Установени са две нарушавания, за които на съответните ловци са формирани два акта, един от които – по Закона за лова и запазване на дивеча, а другият – по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР