С празнично слово, полагане на венци и цветя и атрактивна

...
С празнично слово, полагане на венци и цветя и атрактивна
Коментари Харесай

Пловдив отбеляза 114-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България

С празнично слово, полагане на венци и цветя и атрактивна възстановка на събитията от 1908 година, в Пловдив приключи общоградското честване във връзка 114-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Церемонията се състоя на пл. „ 22 септември “, където се намира Колоната на Независима България.

Празникът стартира с възстановка на посрещането на Цар Фердинанд в Пловдив. Файтонът, в който бе настанено царското семейство, дойде на площада, където бе посрещнат от доктор Иван Кесяков - кмет на Пловдив през 1908 година и неговата брачна половинка. След като цар Фердинанд поздрави строя и прочете манифеста, той се обърна към натрупалите се пловдивчани и посетители с думите „ Да живее свободна и самостоятелна България, да живее българският народ! ” и разгласи Независимостта на България в центъра на Пловдив.

Официалното слово за празника бе произнесено шефа на Регионалния исторически музей Стоян Иванов.

За да отдадат респект към този значим за българската история акт, на площад „ 22 септември “ в Пловдив се събраха жители и публични посетители.

По-рано денем в храм „ Света Неделя ” в Стария град беше отслужен молебен за празника, а пред паметната плоча на Александър Малинов, министър-председател по това време, бяха поднесени венци и цветя. Всяка година уредник на двете събития е Сдружение " Център Петко Каравелов “ Пловдив.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР