С правителствения Фалкон в България беше докаран Християн Пендиков -

...
С правителствения Фалкон в България беше докаран Християн Пендиков -
Коментари Харесай

Транспортираха за лечение в София пребия секретар на културния клуб Цар Борис III в Охрид

С държавния " Фалкон " в България беше докаран Християн Пендиков - пребитият секретар на културния клуб " Цар Борис Трети " в Охрид. Двама лекари и една здравна сестра от ВМА съпровождат посрадалия. Състоянието му е тежко и му следва интервенция, заяви самият той за Българска национална телевизия.

Нападението върху 21- годишния Християн Пендиков е станало нощес от трима души.

Според евродепутата Андрей Ковачев той е пребит и атакуван, тъй като е българин. Външно министерство и президентът Румен Радев осъдиха акта на принуждение и припомниха, че декларираните упоритости за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз се разминават с действителността.



Преди да бъде докаран в България Християн Пендиков сподели за " По света и у нас ", че е в тежко положение и му следва интервенция.

Християн Пендиков: Как се усещам? Не мога... всичко ме боли.

Нападението над 21-годишния секретар на българския културен клуб в Охрид " Цар Борис III " Християн Пендиков e станало нощес към 22 часа. Той бил в заведение с другарка. Нападателите били трима и към този момент са арестувани и разпознати. За побоя e осведомен евродепутатът ни Андрей Ковачев.

" Тримата нападатели са го заплашвали, че ще го убият, тъй като е българин, тъй като за българи няма място в Охрид и по най-брутален метод са го нагрубявали и псували, бих споделил по този метод ", съобщи Андрей Ковачев.

Нападателите нанесли на Пендиков тежки телесни повреди, той е в болничното заведение в Охрид с доста спукани прешлени, ребра и счупена челюст.

" И несъмнено, най-сетне управляващите в Македония да подхващат доста решителни ограничения за превъзмогване на тази атмосфера на ненавист, дискриминация и закани по отношение на всеки, който намерено съобщи своята българска еднаквост и своя български генезис ", сподели Андрей Ковачев.

От президентската администрация разпространиха известие, в което се споделя:

" Българският държавен глава смята, че декларираните упоритости за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите задължения за промени и одобряване на демократичните правила в страната се разминават с действителността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка. Президентът Румен Радев още веднъж ще сложи на вниманието на държавните и държавни ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония ".



Премиерът Гълъб Донев е провел телефонен диалог с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и е изискал подпомагане при превозването на Християн в България.



Министърът на външните работи пък беседва с сътрудника си Буяр Османи.

От външно министерство обявиха още, че нападението е индикативен образец за систематичното неявяване на съответна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония да подсигурява сигурността на личните си жители.



България чака да се подхващат незабавни дейности за откриване, заблуждение под отговорност и наказване на причинителите на закононарушението.

Днес следобяд във външно министерство беше извикан посланикът на Република Северна Македония в България. Беше ѝ връчена протестна нота във връзка тежкото престъпно действие, осъществено против жител на Република Северна Македония с българско съзнание Християн Пендиков.

По тематиката работят: Зоя Велинова, Елиана Димитрова, Антония Сукалинска;
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР